Dlaczego formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej są przyszłością „zdrowego” piekarnictwa?
Podobne artykuły
KORZENIEWSCY - Formy ze stali kwasoodpornejW zakładzie i w domuZdrowy chleb to nie tylko dobry skład...Stal kwasoodporna zgodna z obowiązującymi normami UE. Stal wykorzystywana w branży spożywczej to z założenia materiał, który w kontakcie z żywnością, w normalnych lub przewidywalnych warunkach użycia, nie przenosi żadnych zanieczyszczeń do jedzenia. Stal o takim przeznaczeniu powinna być stopem odpornym na korozję.
Od chwili akcesji Polski do UE w zakresie działalności spożywczej obowiązują nas normy europejskie i chcąc się do nich dostosować, branża piekarnicza powinna zwrócić uwagę na stal kwasoodporną.
Stal kwasoodporna 1.4301 (AISI 304) charakteryzuje się:
• brakiem magnetyzmu (nie przyciąga magnesu);
• dużą wytrzymałością na odkształcenia plastyczne;
• odpornością na korozję większości kwasów utleniających.
Stal kwasoodporna idealna dla branży piekarniczej. Ze względu na brak wpływu na smak potraw i zdrowie konsumenta, chemiczną obojętność w kontakcie z wieloma rodzajami pożywienia oraz brak reakcji w kontakcie z różnorodnymi detergentami stosowanymi przy oczyszczaniu stal kwasoodporna gat. 304 i formy wypiekowe z niej zrobione są dzisiaj najlepszym wyborem w piekarnictwie.
Biorąc pod uwagę to, że:
• formy i zestawy wypiekowe ze stali nierdzewnej w gat. H17, 430 (1.4016) oraz stali nierdzewnej w gat. 441 (1.4509) – (są to stale nierdzewne nieposiadające w składzie niklu, przyciągające magnes) są niedopuszczone do kontaktu z żywnością w UE i Polsce,
• formy i zespoły piekarnicze aluminiowe nie mogą być stosowane do wypieku pieczywa, które ma pH < 4,5 (nie można wypiekać chleba o wysokiej kwasowości w nie-właściwych formach, ponieważ produkt wchodzi w reakcję chemiczną z aluminium),
• formy i zestawy form wypiekowych AluSteel, tak samo jak formy aluminiowe, są niedopuszczone do kontaktu z żywnością o charakterze mocno kwaśnym o pH < 4,5 (również nie mogą być używane do wypieku każdego rodzaju chleba),
• formy i zestawy form z powłokami nieprzywieralnymi
w wielu przypadkach należy dodatkowo natłuszczać, a powłoki
łatwo ulegają uszkodzeniom. Najlepszym wyborem są formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej, ponieważ:
• w formach ze stali kwasoodpornej można wypiekać każdy rodzaj pieczywa – nie ma ograniczeń do stosowania,
• formy kwasoodporne można myć w każdym rodzaju myjki oraz trybem gospodarczym bez narażania na korozję,
• chleb wypiekany jest bez konieczności używania dodatkowych powłok, które łatwo ulegają uszkodzeniom,
• stal kwasoodporna nie przenosi niepożądanych smaków i zapachów oraz nie wchodzi w reakcję chemiczną z produktami o pH < 4,5,
• formy i zestawy form kwasoodpornych gwarantują długotrwałą niezawodną jakość bez korozji.
Piekarzu, sprawdź, jakich form używają Twoi pracownicy? Czy możesz powiedzieć swoim klientom, że produkujesz bezpieczny dla zdrowia chleb? Skontaktuj się z nami, wyjaśnimy i doradzimy w zakresie form wypiekowych.
tel. +48 604 694 813 – Monika Korzeniewska
tel. +48 604 251 456 – Tomasz Korzeniewski
e-mail: biuro@korzeniewscy.eu