...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , KORZENIEWSCY Formy Wózki piekarnicze, materiał promocyjny

Formy ze stali kwasoodpornej przyszłością "zdrowego" piekarnictwa

Dlaczego formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej są przyszłością „zdrowego” piekarnictwa?

Stal kwasoodporna zgodna z obowiązującymi normami UE. Stal wykorzystywana w branży spożywczej to z założe­nia materiał, który w kontakcie z żywnością, w normalnych lub przewidywalnych warunkach użycia, nie przenosi żadnych zanieczyszczeń do jedzenia. Stal o takim przeznaczeniu powinna być stopem odpornym na korozję.

Od chwili akcesji Polski do UE w zakresie działalności spożywczej obowiązują nas normy europejskie i chcąc się do nich dostosować, branża piekarnicza powinna zwrócić uwagę na stal kwasoodporną.

Stal kwasoodporna 1.4301 (AISI 304) charakteryzuje się:
• brakiem magnetyzmu (nie przyciąga magnesu);
• dużą wytrzymałością na odkształcenia plastyczne;
• odpornością na korozję większości kwasów utleniających. 

Stal kwasoodporna idealna dla branży piekarniczej. Ze względu na brak wpływu na smak potraw i zdrowie konsu­menta, chemiczną obojętność w kontakcie z wieloma rodzajami pożywienia oraz brak reakcji w kontakcie z różnorodnymi detergentami stosowanymi przy oczyszczaniu stal kwaso­odporna gat. 304 i formy wypiekowe z niej zrobione są dzisiaj najlepszym wyborem w piekarnictwie. 




Biorąc pod uwagę to, że:
• formy i zestawy wypiekowe ze stali nierdzewnej w gat. H17, 430 (1.4016) oraz stali nierdzewnej w gat. 441 (1.4509)  – (są to stale nierdzewne nieposiadające w składzie niklu, przyciągające magnes) są niedopuszczone do kontaktu z żywnością w UE i Polsce,
• formy i zespoły piekarnicze aluminiowe nie mogą być stosowane do wypieku pieczywa, które ma pH < 4,5  (nie można wypiekać chleba o wysokiej kwasowości w nie-właściwych formach, ponieważ produkt wchodzi w reakcję chemiczną z aluminium),
• formy i zestawy form wypiekowych AluSteel, tak samo jak formy aluminiowe, są niedopuszczone do kontaktu z żywnością o charakterze mocno kwaśnym o pH < 4,5  (również nie mogą być używane do wypieku każdego rodzaju chleba),
• formy i zestawy form z powłokami nieprzywieralnymi
w wielu przypadkach należy dodatkowo natłuszczać, a powłoki
łatwo ulegają uszkodzeniom. Najlepszym wyborem są formy wypiekowe ze stali kwasoodpor­nej, ponieważ:
• w formach ze stali kwasoodpornej można wypiekać każdy rodzaj pieczywa – nie ma ograniczeń do stosowania,
• formy kwasoodporne można myć w każdym rodzaju myjki oraz trybem gospodarczym bez narażania na korozję,
• chleb wypiekany jest bez konieczności używania do­datkowych powłok, które łatwo ulegają uszkodzeniom,
• stal kwasoodporna nie przenosi niepożądanych smaków i zapachów oraz nie wchodzi w reakcję chemiczną z produk­tami o pH < 4,5,
• formy i zestawy form kwasoodpornych gwarantują dłu­gotrwałą niezawodną jakość bez korozji.


Piekarzu, sprawdź, jakich form używają Twoi pracownicy? Czy możesz powiedzieć swoim klientom, że produkujesz bezpieczny dla zdrowia chleb? Skontaktuj się z nami, wyjaśnimy i doradzimy w zakresie form wypiekowych. 

tel. +48 604 694 813 – Monika Korzeniewska
tel. +48 604 251 456 – Tomasz Korzeniewski
e-mail: biuro@korzeniewscy.eu

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji