Cukiernicy – technolodzy firmy Prospona Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek
Artukuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Składniki
6 jajek
160 g cukru pudru
160 g mąki
380 g Frużeliny® wiśnia
380 g Frużeliny® brzoskwinia
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Workiem cukierniczym wyciskać 20-centymetrowe krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu każdy krążek zgiąć na połowę, gdy ostygnie środek wyszprycować bitą śmietaną oraz Frużeliną®. Udekorować.
Wskazówki
Piec musi być dobrze nagrzany.
Bitą śmietanę można przygotować z dodatkiem Wsadu owocowego PROSPONA, uzyskamy wówczas śmietany lub kremy o mocno owocowym naturalnym smaku oraz wyczuwalne w smaku kawałki owoców. Maksymalne dozowanie wsadów owocowych to 10%.
Do deserów polecamy również inne smaki Frużelin®. Gama aż 11 smaków pozwoli na przygotowanie ciekawych i smacznych kompozycji. Najlepiej sprawdzi się Zestaw do dekoracji PROSPONA, w którym zamknęliśmy aż 8 owoców kandyzowanych, najczęściej używanych przy dekoracji ciast i deserów.