autor: Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek, cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA
RECEPTURA na blachę 30 x 40
Przygotować blat (wysokość ok. 2 cm) ciasta podstawowego biszkoptowo-tłuszczowe – przed wypiekiem połączyć z 400 g mieszanki keksowej PROSPONA
Żelka jabłkowo-brzoskwiniowa
2200 g „Szarlotki” - Jabłek prażonych z brzoskwinią PROSPONA
30 g żelatyny
125 ml wody
1000 g „Szarlotki” podgrzać. Żelatynę namoczyć w wodzie, gdy napęcznieje dodać do podgrzanej Szarlotki. Wymieszać i połączyć z pozostałą ilością „Szarlotki”.
Krem pomarańczowy
1000 ml śmietanki 30%
120 g Skoncentrowana pasta owocowa pomarańcza PROSPONA
20 g żelatyny
125 ml wody
Śmietanę ubić. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać skoncentrowaną pastę pomarańczową. Wymieszać z ubitą śmietaną.
Dekoracja
Sos pomarańczowy PROSPONA
Owoce kandyzowane (Zestaw do dekoracji) PROSPONA
Sposób przygotowania
Przygotować rant 30 x 40 cm. Wyłożyć przygotowany blat biszkoptowo-tłuszczowy z dodatkiem mieszanki keksowej.
Wyłożyć żelkę jabłkowo-brzoskwiniową. Pozostawić do zastygnięcia.
Wyłożyć krem pomarańczowy.
Dekorować sosem pomarańczowym oraz owocami kandyzowanymi.