autorzy: Mizera Klaudia, Maślach Wojciech, Jaworski Norbert, Kulik Anna uczniów klasy III ZSZ – cukiernik Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim
nauczyciel: Anna Matysiak
RECEPTURA
Składniki
400 g miodu naturalnego
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 kostka margaryny
Składniki rozpuścić w garnku na wolnym ogniu, przestudzić.
200 ml śmietany 18% połączyć z 2 łyżeczkami sody
1 kg mąki łączymy z 3 łyżkami kakao
2 jaja, 8 żółtek i 1 szkl. cukru ubić na puszystą masę (tak jak na biszkopt)
Wykonanie
Do masy jajecznej dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie przegnieść ciasto. Wałkować na grubość 5 mm, wykrawać pierniczki i piec 10 min. w temperaturze 1800C. Dekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.