autor: uczniowie kl. III (specjalność cukiernik), Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Zofii Sękowskiej w Radzyniu Podlaskim
RECEPTURA
(biszkopt, średnica tortownicy 28 cm)
Składniki
4 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Barwniki
Do dekoracji
Śmietanka 30%
Cukier puder
2 galaretki
Motywy dekoracyjne
Należy upiec cztery biszkopty (każdy z 4 jaj). Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i ocet, chwilkę miksować. Wsypać połączone mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik, wymieszać. Wykładać partiami do tortownicy (jak zebrę). Piec w temp. 170°C ok. 25 min. W taki sam sposób pieczemy kolejne biszkopty z ulubionymi barwnikami.
Wystudzone biszkopty nasączamy ponczem wykonanym z wody, soku z cytryny i cukru. Przekładamy galaretkami w ulubionych smakach i owocami (na jedną warstwę przełożenia potrzebujemy dwóch galaretek rozpuszczonych w trzech szklankach wody). Dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem i żelatyną oraz galaretkami i dowolnymi motywami.