uczeń: Izabela Myszor
ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Biszkopt:
7 jajek
ponad 1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml skondensowanych wiśni
Krem:
800g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1łyżka żelatyny
1/4 szkl. wrzątku
Polewa:
50g masła
200g czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
Poncz:
200 ml wiśniówki
100 ml wrzątku
1 łyżka kakao
Wykonanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, białka razem z cukrem ubijać na sztywno.
2. Dodać mąkę (obydwa typy), do tego kakao, proszek do pieczenia, olej, żółtka, cukier waniliowy, zblendowane wiśnie i mieszać.
3. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez 20-25 minut w zależności od formy. Sprawdzać patyczkiem.
4. Kremówkę wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać niemal na sztywno, potem dodać rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. Mieszać delikatnie.
5. Biszkopt podzielić na dwie części, jedną ułożyć w formie, nasączyć w ponczem (woda, kakao oraz wiśniówka opcjonalnie), na to kłaść krem i przyłożyć drugim biszkoptem, nasączyć.
6. Rozpuścić czekoladę i mieszać razem z rozpuszczonym masłem oraz śmietaną. Polać ciasto, a następnie schować do lodówki na noc by wszystko się zmacerowało.
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski