Dziewiąta edycja jednej największych imprez kulinarnych w Polsce rusza w czwartek 13 sierpnia i potrwa do niedzieli. Głównym miejscem wydarzeń jest jak co roku poznański Stary Rynek.
Podobne artykuły
IBA powraca!Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuTruskawka w czekoladzie - relacja ze spotkania prasowegoOgólnopolski Festiwal Dobreg Smaku w Poznaniu - to tutaj odbywa się stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad 140 wystawców.
Doskonałej jakości wędzone ryby z mazur i kurpiowskie chleby sąsiadować będą z piwami z lokalnych browarów, podlaskimi wędlinami i kozimi serami z Podkarpacia. Nie zabraknie gości z zagranicy – oliwki z Prowansji i przetwory z włoskich trufli konkurować będą o podniebienia gości z węgierskimi skwarkami z mangalicy, gruzińskimi pierożkami chinkali i grecką chałwą. By odwiedzić wszystkie stoiska festiwalu warto więc zarezerwować sobie więcej niż jedno popołudnie.
Sierpniowa impreza w Poznaniu to jednak dużo więcej niż jarmark. Scena festiwalu grać będzie przez cztery dni. Popołudnia należą do szefów kuchni. W czwartek w szranki konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo staną kucharze specjalizujący się w daniach regionalnych. Piątek poświęcimy kuchni historycznej, sobota to Dzień z Powiatem Poznańskim nie zabraknie więc dań z najbliższego nam regionu. Niedziela to Europejski Dzień Produktu Regionalnego i Tradycyjnego – gospodarzem sceny będzie Grzegorz Łapanowski.
Wieczorami zabrzmi muzyka. Wśród wykonawców są między innymi Ewa Nawtot z Gentle Jazz Tiro, zespół Affabre Concinui i Dixie Company. Muzyczną kurtynę festiwalu już w czwartkowy wieczór podniesie pełnymi energii dźwiękami Kaukazu gruziński zespół Zumba Panduri Folk.
Wielbiciele kultury gruzińskiej mogą też wziąć udział w warsztatach tamtejszej kuchni, które poprowadzi Giorgi Beżuaszwili. Podczas pozostałych warsztatów i laboratoriów pochylimy się nad tematami polskich win, zielonych herbat, ryb i owoców morza w kuchni czy wołowiny rasy highland.
Gościem specjalnym tegorocznej edycji imprezy jest Robert Makłowicz, występujący nie tylko w roli smakosza i podróżnika ale też historyka (którym jest z wykształcenia) oraz festiwalowego sommeliera. W czwartek wygłosi on wykład o historii kuchni i jej związkach z religią i polityką podczas konferencji popularno-naukowej w Centrum Brama Poznania, tego samego dnia poprowadzi laboratorium smaku na temat polskich i środkowoeuropejskich win. W piątek zaprosi na kolację Kaczka i Wino przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką szefem kuchni poznańskiego hotelu Sheraton.
Osią tegorocznej imprezy jest projekt „Stół Mieszka i Dobrawy” w ramach którego, obok wspomnianych już pokazów kuchni historycznej zapraszamy Państwa na arcyciekawą konferencję popularno-naukową w Bramie Poznania i nietypowe bo skupione na kuchni sprzed tysiąca lat dziecięce warsztaty smaku.
Organizatorem tegorocznej edycji imprezy jest nowopowstała Fundacja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Coraz większy nacisk kładziemy na kulturowe aspekty kuchni. Festiwal oczywiście nadal będzie miejscem radosnego smakowania i zabawy ale w kolejnych latach planujemy realizować szereg działań, których celem jest ukazywanie historii, kultury i współczesności kulinariów jako dziedzin będących elementami szeroko pojętej kultury i dziedzictwa krajów, narodów, regionów, grup etnicznych i wspólnot. Brzmi bardzo poważnie, ale na pewno będzie też bardzo smacznie! Mówi Wojciech Lewandowski, prezes Fundacji.
Szczegółowe informacje o Festiwalu i program znaleźć można na stronie www.FestiwalDobregoSmaku.pl
Fotorelacja z poprzednich edycji: