Kwiaty to ponadczasowy motyw dekoracji cukierniczych. Rozmaitość technik i surowców pozwala uzyskać różne efekty – od szprycowanych kremem maślanym po mozolnie odtwarzane w masie cukrowej.
Podobne artykuły
Sugarcrafting z Angeliką Chwyć: Cute Woodland – sowaPiernik 3D "Podróż szczurka"Angry Bird CakeDziś zabieram was w świat kwiatowych wzorów, by przypomnieć popularną, choć rzadko stosowaną technikę, która daje nieskończone możliwości twórcze. Stwórz własne wzory, które staną się niezwykłym dodatkiem do twoich dekoracji. To wspaniała zabawa!
Surowce i akcesoria:
• biała masa cukrowa (Saracino)
• różowa masa cukrowa lub różowy barwnik
• silikonowy wałek
• patyk do szaszłyków
• nożyk (sam wkład)
Przygotuj dwa kawałki masy (biały i różowy) i rozwałkuj. Proporcje kolorów mogą być różne, ważne, aby oba były tej samej grubości [1]. Nałóż jedną masę na drugą, robiąc niewielką zakładkę, i rozwałkuj [2, 3]. Zrób kolejne nieduże zakładki, powtarzaj tę czynność do momentu, aż powstanie płynne przejście koloru [4, 5]. Podczas wałkowania wydłużają się również boki, dlatego po złożeniu masy należy zmniejszyć jej szerokość (patrz na strzałki) [6, 7].
Ściśnij masę do środka i zroluj [8, 9]. Uformuj wałek – w jego przekroju widać przejście obu kolorów [10]. Rozwałkuj cienko białą masę i owiń nią wałek [11], nadmiar odetnij. Tak powstałe elementy rozwałkuj na cieńsze i dłuższe, a następnie podziel na 3 części [12].
Każdą część podziel następująco: pierwszą na 2 kawałki, drugą na 3 kawałki, trzecią na 4 kawałki. Wałki będą różnić się grubością, ale powinny mieć taką samą długość. Rozgnieć każdy wałek po całości w taki sposób, aby kolor biały był u góry. Boki/ krawędzie powinny być znacznie cieńsze [13]. Wybierz jeden z węższych elementów, który będzie środkiem, owiń nim patyczek do szaszłyków [14, 15]. W miejscu widocznego zakończenia elementu dodaj kolejny kawałek, tak aby dotykał linii środkiem [16]. Nakładaj kolejne fragmenty aż do największego [17]. Kiedy połączysz wszystkie elementy, dodaj cienkie białe wałki na łączeniach [18].
Pomogą one utrzymać kształt płatków zewnętrznych. Tak przygotowany wzór rozwałkuj i podziel na dwa różnej wielkości [19]. W ramach treningu wykonaj kolejny wzór, tym razem zrób więcej płatków [20]. Pamiętaj, aby wszystkie gotowe wałki obłożyć folią. Przed użyciem potnij wzorki nożykiem na bardzo cienkie plastry [21]. Przyklejaj je na przygotowany wcześniej kawałek masy lub nakładaj bezpośrednio na dekoracje czy tort [22]. Delikatnie wyrównaj wzorek za pomocą silikonowego wałka, tak aby go nie rozciągnąć [23].
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w tym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , Mistrzyni Świata w Dekoracji Tortów, podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.
Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.
Zobacz numery Mistrza w których były artykuły z tego cyklu | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |