...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Sugarcrafting z Angeliką Chwyć: Kwiatowe wzory

Kwiaty to ponadczasowy motyw dekoracji cukierniczych. Rozmaitość technik i surowców pozwala uzyskać różne efekty – od szprycowanych kremem maślanym po mozolnie odtwarzane w masie cukrowej.

Dziś zabieram was w świat kwiatowych wzorów, by przypomnieć popularną, choć rzadko stosowaną technikę, która daje nieskończone możliwości twórcze. Stwórz własne wzory, które staną się niezwykłym dodatkiem do twoich dekoracji. To wspaniała zabawa!

Surowce i akcesoria:
• biała masa cukrowa (Saracino)
• różowa masa cukrowa lub różowy barwnik
• silikonowy wałek
• patyk do szaszłyków
• nożyk (sam wkład)
 


zbliż



Przygotuj dwa kawałki masy (biały i różowy) i rozwałkuj. Proporcje kolorów mogą być różne, ważne, aby oba były tej samej grubości [1]. Nałóż jedną masę na drugą, robiąc niewielką zakładkę, i rozwałkuj [2, 3]. Zrób kolejne nieduże zakładki, powtarzaj tę czynność do momentu, aż powstanie płynne przejście koloru [4, 5]. Podczas wałkowania wydłużają się również boki, dlatego po złożeniu masy należy zmniejszyć jej szerokość (patrz na strzałki) [6, 7].


zbliż



Ściśnij masę do środka i zroluj [8, 9]. Uformuj wałek – w jego przekroju widać przejście obu kolorów [10]. Rozwałkuj cienko białą masę i owiń nią wałek [11], nadmiar odetnij. Tak powstałe elementy rozwałkuj na cieńsze i dłuższe, a następnie podziel na 3 części [12].


zbliż


Każdą część podziel następująco: pierwszą na 2 kawałki, drugą na 3 kawałki, trzecią na 4 kawałki. Wałki będą różnić się grubością, ale powinny mieć taką samą długość. Rozgnieć każdy wałek po całości w taki sposób, aby kolor biały był u góry. Boki/ krawędzie powinny być znacznie cieńsze [13]. Wybierz jeden z węższych elementów, który będzie środkiem, owiń nim patyczek do szaszłyków [14, 15]. W miejscu widocznego zakończenia elementu dodaj kolejny kawałek, tak aby dotykał linii środkiem [16]. Nakładaj kolejne fragmenty aż do największego [17]. Kiedy połączysz wszystkie elementy, dodaj cienkie białe wałki na łączeniach [18].


zbliż


Pomogą one utrzymać kształt płatków zewnętrznych. Tak przygotowany wzór rozwałkuj i podziel na dwa różnej wielkości [19]. W ramach treningu wykonaj kolejny wzór, tym razem zrób więcej płatków [20]. Pamiętaj, aby wszystkie gotowe wałki obłożyć folią. Przed użyciem potnij wzorki nożykiem na bardzo cienkie plastry [21]. Przyklejaj je na przygotowany wcześniej kawałek masy lub nakładaj bezpośrednio na deko­racje czy tort [22]. Delikatnie wyrównaj wzorek za pomocą silikonowego wałka, tak aby go nie rozciągnąć [23].

 

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w tym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , Mistrzyni Świata w Dekoracji Tortów, podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.


Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.

Zobacz numery Mistrza w których były artykuły z tego cyklu | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji