25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu
MistrzBranzy.pl
Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail:
dane@mistrzbranzy.pl
Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce
prywatności.
Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji
międzynarodowej.
Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub
ograniczenia przetwarzania.
Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na
przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu
na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane
decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
22-25 października br. na jednych z najnowocześniejszych w Europie terenach targowych, zlokalizowanych tuż przy lotnisku w Stuttgarcie i autostradzie A8, odbędzie się 26. edycja najważniejszej imprezy wystawienniczej dla rzemiosła piekarsko-cukierniczego w Niemczech – targi Südback.
Zbigniew Miazga – długoletni redaktor naczelny czasopisma „Piekarz Polski” i autor słynnego zbioru „Poczet piekarzy polskich” – to przede wszystkim uznany reportażysta, a także wielki miłośnik podróży morskich. W kwietniu br. ukazała się najnowsza i – zdaniem autora – najważniejsza jego książka, pt. „Portowe opowieści"
W urokliwych Glinach, nieopodal Biłgoraja, od 9 lat działa gospodarstwo agroturystyczne Alicji Czarnej. Przez ten czas nie brakowało tu gości, a gospodarstwo wypiękniało i poszerzyło zakres swoich usług o dom weselny i mały pensjonat. Niezmiennie sercem gospodarstwa jest aromatyczna kuchnia Pani Alicji.
W ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie pradawnymi gatunkami zbóż. Ich walory zdrowotne, żywieniowe i smakowe są na nowo odkrywane. Producenci częściej oferują produkty na bazie albo z dodatkiem orkiszu, a nawet płaskurki czy samopszy.
Ministerstwo Finansów przedstawiło nową wersje podatku od handlu detalicznego. Wynika z niej, że nawet średnie sklepy nie muszą się obawiać nowej daniny. Kwota wolna ma wynieść 17 mln zł miesięcznie, czyli 204 mln zł rocznie.
Od trzech lat kampania społeczna Dieta Kanapkowa Smaczna i Zdrowa zatacza coraz szerze kręgi. W akcję włączają się chętnie i szkoły, i rzemieślnicze piekarnie. – To fantastyczny sposób na promowanie zdrowego żywienia, a przy okazji waszych firm – apeluje Jarosław Gajda i zaprasza do udziału więcej rzemieślniczych piekarni.
Natłuszczanie form i blach to znakomity sposób na bezproblemowe wyjmowanie pieczywa, ale również główna przyczyna tworzenia się nagaru. Jego występowanie to nie tylko kwestia higieny, ale również problem finansowy – brudne pieczywo i niemożność wyjęcia pieczywa z formy generują większą ilość odpadów produkcyjnych.