...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • Naturalne Fermentatory Biostar

    Naturalne Fermentatory Biostar

    Fermentatory firmy Biostar to w pełni zautomatyzowane urządzenia, pozwalające na wyprowadzenie kwasów żytnich i pszennych najwyższej jakości. Gwarantują powtarzalność wypieków, smaczny produkt końcowy i zadowolenie konsumenta.

    [img]3111[/img]

     

     

     

    Więcej
  • Drożdżownik BIO-FM-D z napowietrzaniem

    Drożdżownik BIO-FM-D z napowietrzaniem

    Technologia i urządzenie zostały zarejestrowane w Urzędzie Patentowym RP (P.395972).

    Zbiornik dwupłaszczowy wyposażony w układ chłodzenia.

    Układ chłodzenia daje gwarancję uzyskania mleczka drożdżowego najwyższej jakości z możliwością przechowywania nawet do 48 godzin. Urządzenie dostarcza odpowiednią ilość tlenu i umożliwia całkowitą rehydratację komórek drożdży. Dzięki temu następuje szybkie namnażanie drożdży, które daje nawet 30% oszczędności.

    Droż­dżow­niki ofe­ru­jemy w pojem­no­ściach 225, 300, 400, 650, 1400, 1600 litrów w dwóch warian­tach z sys­te­mem wagowo-dozującym lub bez. Sys­tem wagowo-dozujący reali­zo­wany jest w opar­ciu o ste­row­nik PLC SIEMENS lub ste­row­nik mikro­pro­ce­so­rowy. Urzą­dze­nie bez wag ste­ro­wane jest auto­ma­tyką naszej produkcji.

    Więcej
  • Pszennik BIO-FM-P

    Pszennik BIO-FM-P

    Urządzenie ułatwiające prowadzenie luźnej podmłody. Taka technologia znacznie podnosi jakość wypieków. Przygotowanie podmłody odbywa się dwuetapowo, ze wstępnym ukwaszeniem środowiska.

    Układ chłodzenia umożliwia przechowywanie dojrzałej podmłody nawet przez 72 godziny.

    Ofe­ru­jemy zbior­niki 200, 400, 600, 800, 1200, 1400, 1600, 2000 litrów. (Więk­sze pojem­no­ści na zamó­wie­nie) Pojem­ność urzą­dze­nia BIO-FM-P 600 pozwala na wypro­du­ko­wa­nie jed­no­ra­zowo 400kg  (1200 kg/doba) płyn­nej pod­młody, BIO-FM-P 1400, pozwala na wypro­du­ko­wa­nie 800kg (2400 kg/doba) płyn­nej podmłody.

    Więcej
  • Zaczątek piekarski BioStarPlus

    Zaczątek piekarski BioStarPlus

    Zaczą­tek pie­kar­ski Bio­Star­Plus zawiera kul­tury bak­te­rii mle­ko­wych, które zostały wyse­lek­cjo­no­wane z natu­ral­nych zakwa­sów piekarskich.

    Nasz lio­fi­li­zat zawiera szczepy bak­te­rii Lac­to­ba­cil­lus plan­ta­rum, Lac­to­ba­cil­lus bre­vis, Lac­to­ba­cil­lus san­fran­ci­sco, które wraz z droż­dżami Sac­cha­ro­my­ces cere­vi­siae two­rzą układ sym­bio­tyczny. Sto­su­jąc zaczą­tek Bio­Star­Plus wytwa­rzamy taką bio­ce­nozę zakwasu, w któ­rej drob­no­ustroje nie sta­no­wią dla sie­bie kon­ku­ren­cji przy wyko­rzy­sty­wa­niu skład­ni­ków odżyw­czych obec­nych w mące.

    Zaczą­tek dostar­czany jest w postaci lio­fi­li­zatu (torebka “A”), pod­łoża (torebka “B”) i wia­derka o pojem­no­ści 20 litrów, na któ­rym nanie­siona jest skala objętości.

        “W porów­na­niu z tra­dy­cyjną metodą pro­wa­dze­nia cia­sta, tech­nika sto­so­wa­nia kul­tur star­te­ro­wych jest bar­dzo uprosz­czona, dzięki czemu można w krót­kim cza­sie uzy­skać powta­rzalną i sta­bilną jakość cia­sta żytniego oraz pie­czywo o wyraź­nym smaku i aro­ma­cie. Doda­tek wyse­lek­cjo­no­wa­nych kul­tur star­te­ro­wych do pro­duk­cji pie­czywa dostar­cza wiele korzy­ści tech­no­lo­gicz­nych, eko­no­micz­nych i proz­dro­wot­nych. Kul­tury star­te­rowe zapew­niają wysoką jakość pie­czywa, prze­dłu­żają jego świe­żość i opóź­niają pro­ces czer­stwie­nia. Pie­czywo pro­du­ko­wane z dodat­kiem star­te­rów fer­men­ta­cji cha­rak­te­ry­zuje się lep­szym sma­kiem i zapa­chem, dzięki odpo­wied­niemu sto­sun­kowi bak­te­rii mle­ko­wych i droż­dży. Poza tym, pro­dukty meta­bo­li­zmu bak­te­rii mle­ko­wych w środo­wi­sku fer­men­ta­cyj­nym dzia­łają hamu­jąco na roz­wój bak­te­rii pato­gen­nych i gnil­nych, wpły­wa­jąc na czy­stość fer­men­ta­cji oraz obni­żają ryzyko roz­woju w pie­czy­wie mikro­flory nie­po­żą­da­nej, głów­nie ple­śni. Sto­so­wa­nie kul­tur star­te­ro­wych wyka­zuje rów­nież dzia­ła­nie proz­dro­wotne, poprzez roz­kład ewen­tu­al­nych miko­tok­syn pocho­dzą­cych z zanie­czysz­czo­nej ple­śniami mąki, reduk­cję kwasu fity­no­wego utrud­nia­ją­cego wchła­nia­nie związ­ków mine­ral­nych oraz wspo­ma­ga­nie sys­temu immu­no­lo­gicz­nego człowieka.”

    Mgr inż. A. Osta­sie­wicz, dr hab. A. Cegliń­ska, Kate­dra Tech­no­lo­gii Żywno­ści, Wydz. Nauk o Żywno­ści, SGGW

    Sto­so­wa­nie zaczątku Bio­Star­Plus gwarantuje:

    •     eli­mi­na­cje nie­do­god­no­ści zwią­za­nych ze spon­ta­niczną fermentacją;
    •     pra­wi­dłowe zapo­cząt­ko­wa­nie, ukie­run­ko­wa­nie i powta­rzal­ność fermentacji;
    •     uzy­ska­nie odpo­wied­niej kwa­so­wo­ści żuru — skró­ce­nie czasu pro­duk­cji pieczywa;
    •     nada­nie mące odpo­wied­nich cech wypie­ko­wych na sku­tek prze­mian bio­che­micz­nych zacho­dzą­cych pod wpły­wem natu­ral­nych meta­bo­li­tów bak­te­rii mle­ko­wych i drożdży;
    •     oszczęd­ność droż­dży — uzy­ska­nie pożą­da­nych cech pie­czywa w tym także walo­rów prozdrowotnych;
    •     uzy­ska­nie wyso­kiej jako­ści pie­czywa o wła­ści­wym smaku, aro­ma­cie i prze­dłu­żo­nej trwałości;
    •     wyso­kie walory zdro­wotne pie­czywa poprzez wyeli­mi­no­wa­nie tok­syn wytwa­rza­nych poprzez infek­cje ple­śniowe oraz wysoką zawar­tość kwasu L(+) mle­ko­wego (dosko­nały ele­ment reklamowy).

     

    Więcej
  • BIO-ZP-BIOSTAR zaparzacz surowców piekarskich

    BIO-ZP-BIOSTAR zaparzacz surowców piekarskich

    Proces zaparzania uwalnia cukry proste, co w efekcie powoduje przyspieszenie fermentacji, a więc zwiększenie objętości pieczywa i poprawienie jego walorów smakowych. Zaparzacz Biostar jest nowatorskim urządzeniem wyposażonym w sekcyjny układ grzewczy z automatycznym doborem mocy grzewczej w zależności od zapełnienia zbiornika.

    Więcej
  • Drożdżownik z napowietrzaniem

    Drożdżownik z napowietrzaniem

    W celu zwiększenia korzyści wynikających z poniesionych kosztów przygotowania mleczka drożdżowego skonstruowano urządzenie umożliwiające odpowiednie napowietrzenie, gdzie poza całkowitą rehydratacją następuje przyrost biomasy drożdży i adaptacja komórek do środowiska typowego dla ciast piekarskich. Minimalnym nakładem pracy stwarzamy optymalne warunki do osiągnięcia założonego celu. Pod uwagę brane są parametry takie jak : kwasowość środowiska, obecność biostymulatorów (odpowiednie dawkowanie) i napowietrzanie. Szczególny nacisk położono na napowietrzanie (dotlenianie) środowiska. Ponad 100 lat temu Ludwik Pasteur zauważył, iż pojawienie się tlenu obniża intensywność fermentacji, a intensyfikuje przyrost  biomasy drożdży.
    Przy opracowywaniu technologii wykorzystano liczne badania wyjaśniające zachowanie się komórek drożdżowych  w odpowiednio przygotowanym środowisku.
    Proces przygotowania mleczka podzielono na następujące etapy :

    1. Po napełnieniu drożdżownika wodą i dodanie drożdży rozpoczyna się  okres odbudowy i adaptacji komórek drożdżowych. Trwa on od 1-2,5 godzin. Często określany jest jako faza zastoju
    2. Po zakończeniu pierwszego etapu  dodajemy substancje odżywcze i dostarczamy tlen. Takie warunki sprzyjają logarytmicznemu przyrostowi ilości komórek drożdży. Substancje odżywcze dodawane są w ratach aby nie wywołać procesu fermentacji alkoholowej  (monitorowanie wytwarzanego dwutlenku węgla). Zalecane pH środowiska 4-6. Etap ten określany jest jako faza logarytmicznego wzrostu.

     

    Wychodząc naprzeciw problemom związanym z koniecznością rygorystycznego przestrzegania technologii  przygotowania mleczka drożdżowego firma nasz skonstruowała urządzenie nazwane drożdżownikiem  Jest ono gwarantem  przygotowania mleczka drożdżowego o najwyższych parametrach technologicznych.
    Jest to zbiornik dwupłaszczowy z pełną stabilizacją temperatury (możliwość grzania i chłodzenia lub tylko chłodzenia) i układem napowietrzania. Napowietrzanie odbywa się za pomocą pneumatyczno - mechanicznego mieszadła lub wężownicy ułożonej na dnie zbiornika. Wtłaczane powietrze lub tlen są odpowiednio przefiltrowane przez zestaw filtrów gwarantujących czystość mikrobiologiczną,
    Drożdżownik z napowietrzaniem (z dotlenianiem) to urządzenie dotychczas nigdy nie zastosowane w piekarnictwie, obniżające koszty produkcji z równoczesnym podnoszeniem jakości wypieków. Dzieje się to dzięki przyrostowi biomasy i adaptacji do środowiska ciast piekarskich komórek drożdży. Potwierdzają to badania przeprowadzone w laboratorium, jak i bezpośrednio w piekarni.

    Więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe