czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • Chleb

    Chleb

    Kiedy utytułowany mistrz cukiernictwa pisze książkę o chlebie, to wiedz, że coś się dzieje. „Chleb” Tomasza Dekera to wydawnictwo ascetyczne w formie, a zdjęciowo prawie monochromatyczne. Jeśli po Dekerze spodziewaliśmy się książki z bajecznie kolorowymi, perfekcyjnymi deserami, możemy być zaskoczeni.

    Gdy w naszych głowach pojawia się pytanie: „dlaczego chleb?”, od razu uprzedzam – w tej książce nie znajdziemy odpowiedzi. O fascynację piekarstwem lepiej zapytać samego autora – to, co ma do powiedzenia, można przeczytać w najnowszym lutowym wydaniu „Mistrza Branży”.


    Ostatnio modne są książki kulinarne z nostalgicznymi wstępami, z rodzinnymi historiami, z opowiastkami stojącymi niemal za każdym przepisem. U Dekera wstęp dotyczy technologii wypieku chleba. Prosto z mostu i od początku konkretnie.

    Dość obszerna (ponad 150 stron!) książka „Chleb” zawiera kilkadziesiąt receptur na różne rodzaje pieczywa. Jest pieczywo na zaczynie z drożdżami, pszenne i żytnie na kwasie, rozmaite bułki, bagietki, rogale, bajgle, nawet ciasto na pizzę. Możemy wybierać w ciekawych dodatkach – są nimi np. żurawina, oliwki, zioła, czarnuszka, figi, orzechy laskowe, koper włoski. Pod koniec książki odzywa się cukiernicza dusza Tomasza Dekera – autor proponuje przepisy na strudel, drożdżówki z owocami czy jagodzianki.

    Gramatury składników i procesy przygotowania (z podziałem na etapy) opisane są bardzo szczegółowo. Deker wielokrotnie przyznawał, że w cukiernictwie precyzyjne odmierzanie jest dla niego bardzo ważne i, jak się okazuje, ma równie wielkie znaczenie w piekarstwie.

    Jeśli Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, uczy się robić chleb, to i my powinniśmy spróbować. Efekt – ciepły chleb prosto z pieca – na pewno wynagrodzi nasz trud. A z kim nam się to uda jak nie z Dekerem?

    Ewa Siuda-Szymanowska


    Więcej
  • Kleje spożywcze -  CMC

    Kleje spożywcze - CMC

    Klej Spożywczy - Cukrowy jest niezastąpiony przy tworzeniu słodkich dekoracji. Forma żelu, idealnie łączy ze sobą figurki i kwiaty z masy cukrowej czy marcepanu. Teraz nie trzeba już wyrzucać uszkodzonych podczas transportu dekoracji. Wystarczy je skleić naszym klejem. Forma proszkowa Kleju Spożywczego jest idealna jako uelastyczniacz i stabilizator do mas cukrowych.

    Łączenie słodkich dekoracji nigdy nie było tak łatwe!

     

    Kleje Cukrowe

    - w Żelu (tubka)
    Polecamy super wydajny klej cukrowy w żelu teraz dostępny również w wygodniej tubce! Nie potrzeba używać patyczków czy łyżeczek. Można bezpośrednio z tubki wycisnąć odrobinę kleju, dokładnie tam, gdzie jest on potrzebny.

    - w Żelu (słoiczek 26g)
    Jadalny klej cukrowy, jest pomocny przy tworzeniu dekoracji z masy cukrowej i marcepanu. Idealnie się sprawdza do naprawy uszkodzonych w czasie trasportu figurek i kwiatów.

    - w Proszku (słoiczek 19g)
    Klej spozywczy w proszku - CMC - to stabilizator i uelastyczniacz masy, doskonały dla zwiekszania lepkości marcepanu i masy cukrowej.

     

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Food Colours
    sprzedawca
    Food Colours

Produkty promowane

Prezentacja produktów

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe