Piece typu Columbus są urządzeniami niepowtarzalnymi, charakteryzującymi się wysoką jakością wykonania oraz energooszczędnością. Poprzez możliwość dostępu do całej armatury z przodu pieca oraz małe wymiary zewnętrzne możemy nawet w niewielkiej piekarni uzyskać dużą produkcję. Solidna budowa i odpowiednie materiały gwarantują długą
żywotność i bezawaryjną pracę wszystkich elementów pieca. Przemyślana i sprawdzona konstrukcja zapewnia idealne warunki do prawidłowego i równomiernego wypieku oraz łatwą obsługę i konserwację. Komory wypiekowe pieców półkowych produkowane są w standardowych szerokościach od 1200 do 1800 mm oraz dwóch głębokościach: 1600 i 2000 mm. Każda komora posiada niezależne zaparowanie.
Wszystkie te cechy oraz proste i czytelne sterowanie sprawiają, że piece typu ECO są bardzo ergonomiczne i przyjazne dla użytkownika.
Model MONO
Piece 4-,5- lub 6-półkowe ze sterowaniem elektronicznym lub komputerowym (opcjonalnie analogowe) wyposażone w palniki jednostopniowe (jedna temperatura na piecu) produkowane w szerokiej gamie powierzchni wypiekowej od 7,7 m2 do 21,6 m2.
Model VARIO
Piece 4-,5- lub 6-półkowe ze sterowaniem elektronicznym lub komputerowym (opcjonalnie analogowe) wyposażone w palniki dwustopniowe produkowane w szerokiej gamie wymiarowej od 7,7 m2 do 21,6 m2. Piece tego typu są podzielone na dwie grupy komór. Ich podstawową zaletą jest możliwość wypieku na dwóch różnych temperaturach jednocześnie lub odłączenia jednej grupy komór. Dwa piece w jednym. Bardzo przydatne dla małych piekarni oraz cukierni.
Model TRIOMAT
Piece 6-półkowe ze sterowaniem komputerowym wyposażone w palniki o zmiennej mocy produkowane w czterech podstawowych wielkościach powierzchni wypiekowej: 11,5; 14,4; 17,3; 21,6m2. Piece tego typu są podzielone na trzy grupy komór. Ich podstawową zaletą jest możliwość wypieku na trzech różnych temperaturach jednocześnie lub odłączenia jednej lub dwóch grup komór. W piecach tych część energetyczna znajduje się zawsze u góry, a najniższa grupa komór posiada dwa herty wyjezdne. Trzy piece w jednym. Przydatne w cukierniach lub piekarniach o bardzo zróżnicowanym asortymencie.
Model COMFORT
Piece 6-półkowe ze sterowaniem komputerowym przystosowane do załadunku automatycznego wyposażone w palniki jedno- lub dwustopniowe(wersja VARIO) produkowane w czterech podstawowych wielkościach 11,5;14,4;17,3;21,6m2. W piecach tych część energetyczna znajduje się zawsze u góry, a ze względu na automat załadowczy komory wypiekowe mają wysokość 23 mm. W zależności od wyposażenia oraz czasu wypieku sterowany komputerem automat załadowczy może maksymalnie obsłużyć do 6 pieców przy wypieku bułek oraz do 8 pieców przy wypieku chleba. Przydatne w średnich lub dużych zakładach o dużej i jednorodnej produkcji.
Technologie wypieku:
System STIR
Nowy rewolucyjny system opracowany został przez firmę Wachtel we współpracy z firmą IBT we Freibergu. Celem tego współdziałania była znaczna redukcja czasu pieczenia przy zachowaniu przynajmniej porównywalnej jakości przy użyciu konwencjonalnej techniki stosowanej w piecach piekarskich. Przy tradycyjnym wypieku na piecach półkowych ciepło występuje w trzech postaciach: ciepło konwekcyjne zawarte w powietrzu, ciepło kontaktowe w zetknięciu z płytą hertową oraz promieniowanie cieplne w postaci podczerwieni.
Udział podczerwieni w tradycyjnym wypieku wynosi ok. 30-40 %.Cechą charakterystyczną promieniowania podczerwieni jest bardzo duża ilość skumulowanej energii cieplnej oraz możliwość szybkiego wnikania do wnętrza wypiekanego wyrobu. Chodziło o zmianę proporcji pomiędzy poszczególnymi formami energii cieplnej biorącej udział w wypieku, co pozwoliłoby na jego znaczne skrócenie. Przy zastosowaniu technologii STIR udział ciepła konwekcyjnego i kontaktowego w wypieku spadł do zaledwie 10-15%,reszta to podczerwień.
Udało się to uzyskać przy zastosowaniu specjalnej warstwy ceramicznej natryskiwanej na dół i górę komory wypiekowej. W zależności od rodzaju pieczywa oszczędności w czasie wypieku wynoszą od 25-50 %.
Dodatkową zaletą nowej technologii jest większa wilgotność miękiszu, co wydłuża świeżość oraz większy rozrost porów wewnątrz ciasta poprzez zlikwidowanie bariery, jaką tworzyła wcześniej zapieczona przy tradycyjnej technologii skórka. W przeciwieństwie do promieniowania mikrofalowego, z którym jest często kojarzona, podczerwień nie jest szkodliwa dla zdrowia. Należy jeszcze raz zaznaczyć, że oprócz warstwy ceramicznej natryskiwanej na blachę góry i dołu komory wypiekowej nic nie zmieniło się w wyposażeniu pieców i nowa technologia może być zastosowana do każdego typu pieca półkowego Wachtel ( Model Columbus) bez względu na rodzaj użytego nośnika energii, wielkość czy też zastosowane sterowanie a od niedawna również w zasilanym olejem lub gazem piecu obrotowym Wachtel ( Model Compact K).
Jako nowość proponujemy Państwu dodatkowo wyposażenie pieca półkowego z opcją STIR w technologię TURBO umożliwiająca bezproblemowe uzyskanie wspaniale chrupiącej skórki z jednoczesnym doskonałym miękiszem. Obok promieniowania cieplnego w postaci podczerwieni zastosowane są wentylatory nadmuchowe zapewniające dodatkową cyrkulację gorącego powietrza w komorze wypiekowej, dając w efekcie równomierne kolorowanie skórki i szybszy zapiek. Każda komora sterowana jest indywidualnie zapewniając tym samym swobodę wyboru technologii wypieku.
System STEIN
- komora wypiekowa pieca wyłożona jest w całości płytą szamotową
- atmosfera wypieku identyczna jak w piecu ceramicznym
Piec typu Stein
System opracowany z myślą o klientach szczególnie ceniących sobie tradycyjny wypiek chleba, gwarantujący charakterystyczny smak i wygląd pieczywa porównywalny wyłącznie z efektem wypiekowym jaki uzyskujemy w piecem murowanym. Oparta na najlepszych tradycjach nowoczesna technologia polega na możliwości opcjonalnego wyłożenia komór wypiekowych klasycznego pieca Columbus szamotem. Grube płyty szamotowe na wszystkich ściankach komory wypiekowej pieca magazynują duże ilości ciepła zapewniając tym samym jego temperaturową stabilność. To właśnie zastosowanie szamotu pozwala na uzyskanie atmosfery wypieku chleba identycznej jak w piecach ceramicznych, przy jednoczesnym ekonomicznym użytkowaniu pieca.Nowoczesne sterowanie i sprawdzony system ogrzewania sprawia, że użytkowanie takiego pieca jest bardzo ekonomiczne.