autor: Klaudia Kolano, uczennica Zespołu Szkół nr 1 w Żorach
Składniki:
300 g mąki
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
8 łyżek mleka
3 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Formę do babki porządnie natłuść i oprósz niewielką ilością mąki. Nagrzej piekarnik do 170°C
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodawaj jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i partiami dokładaj do masy, na przemian z 5 łyżkami mleka.
- 2/3 ciasta przełóż do formy. Pozostałą część zmiksuj z kakao i pozostałym mlekiem. Wyłóż na jasna masę. Stuknij formą o blat, żeby wyrównać ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz 70 minut. Jeśli babka za szybko się rumieni, przykryj papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostaw ciasto na 10-15 minut w piekarniku. Potem wystudź. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.