Praska Giełda Spożywcza zaprasza 20 września br. na IX Wystawę Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych POLSKIE SMAKI. Zaprezentowana zostanie oferta kilkuset produktów tradycyjnych i ekologicznych: wędlin serów, pieczywa, przetworów, soków i napojów oraz wyrobów pszczelarskich. Smak większości artykułów spożywczych będzie można poznać, korzystając z możliwości degustacji.
Organizatorzy, którzy nieprzerwanie organizują wystawę od 2005 r., wychodzą z założenia, że produkty tradycyjne i ekologiczne stanowią przyszłość krajowej produkcji rolno-spożywczej oraz handlu artykułami spożywczymi. Powinny one zatem znaleźć stałe miejsce na półkach sklepów, także wielkomiejskich, na równi z innymi powszechnie dostępnymi produktami spożywczymi.
Część produktów, które pojawią się podczas zbliżającej się wystawy, znajduje się na ogólnopolskiej ministerialnej liście produktów tradycyjnych, a niektóre z nich legitymują się prestiżowym znakiem „Jakość Tradycja”. Wśród wystawców zaprezentują się zdobywcy lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego.
„Polski Smak” i „Teraz Polska”
Podczas wystawy producenci żywności tradycyjnej będą mogli ubiegać się o statuetkę „Polski Smak 2013” dla swoich produktów oraz o nominację do konkursu „Teraz Polska”. Imprezie promującej żywność regionalną i ekologiczną, którą poprowadzi Katarzyna Dowbor, będą towarzyszyły liczne atrakcje dla zwiedzających – w tym pokaz sztuki kulinarnej oraz degustacja potraw.
Show Roberta Sowy
Kulinarny show przygotuje Robert Sowa – kreator menu największych wydarzeń kulturalno-gastronomicznych w kraju. Dla uczestników Polskich Smaków Robert Sowa sporządzi golonkę na trzy sposoby według specjalnych receptur oraz ugotuje wielki kocioł zupy.
Wystawa cieszy się co roku dużym zainteresowaniem kupców hurtowych i detalicznych, przedstawicieli branży HoReCa oraz tysięcy amatorów tradycyjnej i zdrowej żywności.
Współorganizatorem Wystawy jest hurtownia Multifood Dystrybucja.
Patronatem honorowym wystawę Polskie Smaki objął Minister Rolnictwa i Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki.
ZAPRASZAMY!
Praska Giełda Spożywcza jest rynkiem hurtowym produktów spożywczych, na którym handel towarami prowadzą hurtownicy, właściciele sklepów, a także producenci.
Na co dzień Praska Giełda Spożywcza jest przede wszystkim miejscem obrotu towarami wytwarzanymi na skalę masową. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na produkty ze składników wyłącznie naturalnych i o tradycyjnych metodach wytwarzania – od wielu lat na Praskiej Giełdzie prowadzi się sprzedaż także tego rodzaju produktów.
Do niedawna naturalne produkty spożywcze były, zwłaszcza dla mieszkańców miast, jedynie okazjonalnym urozmaiceniem ich diety. Obecnie zdobywają sobie coraz większe grono stałych konsumentów.
Praska Giełda Spożywcza jest inicjatorem dystrybucji produktów naturalnych za pośrednictwem handlu hurtowego. Dostrzegając potrzebę rozwoju segmentu obrotu tymi produktami, podjęła szereg inicjatyw, które mają na celu ich coraz większą dostępność na rynku aglomeracji warszawskiej – tak, aby docelowo zagościły one na stołach polskich rodzin na stałe. Jednym z przedsięwzięć są organizowanie od 2005 roku coroczne Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych „Polskie Smaki”. W każdej z edycji Dni Produktów producenci żywności prezentują bogate tradycje kulinarne różnych regionów naszego kraju.
Produkty naturalne, przygotowane bez chemicznych konserwantów i „polepszaczy”, stanowią przyszłość polskiej produkcji i handlu żywnością, której ponadto nie należy wiązać ze sprzedażą na bazarach, jarmarkach czy na przydrożnych stoiskach. Swoje stałe miejsce powinny one znaleźć na półkach wielkomiejskich sklepów, na równi z innymi powszechnie dostępnymi produktami.
Sprawą istotną jest zatem wdrożenie dystrybucji produktów naturalnych na szerszą skalę niż do tej pory, co z kolei stworzy nowe perspektywy produkcji dla wytwórców – dzięki której konsumenci otrzymają rzeczywistą alternatywę dla produkcji masowej. Temu także służą Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”, które wśród konsumentów promują i popularyzują żywność stanowiącą niejednokrotnie nasze narodowe dziedzictwo kulinarne. Dla producentów żywności naturalnej oraz prowadzących dystrybucję tymi produktami to przedsięwzięcie stanowi okazję do nawiązywania bezpośrednich kontaktów handlowych.
Jako rynek dystrybucji produktów spożywczych, Praska Giełda Spożywcza zmierza w pierwszym rzędzie ku temu, aby naturalne produkty spożywcze z różnych regionów naszego kraju, wytwarzane z naturalnych składników i według tradycyjnych receptur, miały coraz większy udział w bieżącej ofercie działających na jej terenie operatorów handlu hurtowego.