liczba uczestników
od 5 do 8 osób
nauczyciele
Bożena Sikoń
Tadeusz Branecki
Agnieszka Klimczak
Dorota Jaworska
cena brutto (zawiera 23% VAT)
2,900.00 zł
Terminy szkoleń:
12.01.2015, 10:00
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planujących uruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Dorotę Jaworską i Agnieszkę Klimczak. Obejmują zagadnienia z zakresu dekoracji z cukrowych mas plastycznych, przygotowywania i dekoracji tortów i deserów, ręcznego wykonywania pralin oraz zasad organizacji małej pracowni cukierniczej.
Program szkolenia został opracowany tak, by zawierał praktyczną wiedzę potrzebną do rozpoczęcia pracy lub uruchomienia własnej działalności gospodarczej polegającej na wykonywaniu tortów artystycznych na zamówienie. Szkolenie prowadzą specjaliści na co dzień realizujący projekty w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, praktycy cukiernictwa i czekoladziarstwa.
Prowadzący dzielą się praktyczną wiedzą i odpowiadają na pytania uczestników. Multimedialna oprawa szkolenia pozwala na prezentację licznych przykładów tortów i deserów, wykonywanych wcześniej w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl oraz prezentowanych podczas światowych targów i wystaw. Założeniem szkolenia jest przekazanie jak najwięcej praktycznej wiedzy, przydatnej uczestnikom we własnej działalności.
Szkolenie może być refundowane przez Urząd Pracy
To szkolenie nie jest objęte systemem rabatowym Akademii opisanym w Zasadach Akademii.
Skrócony program szkolenia
Dzień 1.
Kwiaty cukrowe - róża na 5 sposobów
prowadzący: Tadeusz Branecki
- "komercyjne" kwiaty (szybkie metody wykonywania), również mocowane na drutach
- kwiaty konkursowe do złudzenia przypominających naturalne
poznane techniki: wykonywanie kwiatów o zróżnicowanym stopniu trudności, z różnego rodzaju lukru plastycznego, z zastosowaniem drucików florystycznych i bez, stosowanie różnych rodzajów barwników
Dzień 2.
Modelowanie dekoracji - charakter i emocje (zwierzątka)
prowadzący: Tadeusz Branecki
- tworzenie i modelowanie kształtów
- nadawanie figurce cech charakterystycznych, aby wyrazić jej osobowość oraz uchwycić chwilowy nastrój m.in.: radość, smutek, złość lub grozę
poznane techniki: tworzenie i modelowanie kształtów, nadawanie figurce cech charakterystycznych, aby wyrazić jej osobowość oraz uchwycić chwilowy nastrój m.in.: radość, smutek, złość lub grozę
Dzień 3.
Pieczenie biszkoptów
prowadzący: Bożena Sikoń
- zwiedzanie pracowni cukierniczej
- pieczenie biszkoptów i elementów dekoracyjnych do deserów na talerzu
- przygotowywanie mas i kremów
Ręczny wyrób pralin
prowadzący: Dorota Jaworska
- informacje o czekoladzie
- własnoręczny wyrób korpusów do pralin w profesjonalnych formach
- wykonywanie nadzień
poznane techniki: temperowanie czekolady, zastosowanie różnych rodzajów form do czekolady, dekorowanie pralin
Dzień 4.
Składanie tortów i wykonywanie deserów na talerzu
prowadzący: Bożena Sikoń
- składane tortów
- wykonywanie deserów wielosmakowych
- aranżacja deserów na talerzu
- dekoracje czekoladowe
Dzień 5.
Autorska Pracownia
prowadzący: Agnieszka Klimczak
- praktyczne wskazówki dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją cukierniczą
- podstawy zarządzania małą firmą / firmą rodzinną
- zasady organizacji pracowni tortów artystycznych
- wycena i dobór wagi tortów
Styl angielski
prowadzący: Agnieszka Klimczak
- obłożenie przygotowanego wcześniej tortu lukrem plastycznym
- podsumowanie informacji o materiałach i narzędziach, nowe zastosowania narzędzi
- prezentacja efektownych technik dekoratorskich
- wykonywanie napisów
- aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym torcie
poznane techniki: metody pracy z lukrem plastycznym różnego rodzaju, różne elementy ozdobne, zastosowanie wykrawaczek, stempli, pistoletów do lukru, dekorowanie tortów w różnych kształtach, aranżowanie dekoracji
Czas trwania: 42 godziny szkoleniowe (32 zegarowe)
Zapewniamy:
- desery serwowane codziennie przez Pracownię Cukierniczą tortownia.pl,
- szkolenie na najwyższym poziomie,
- stanowiska pracy w pełni wyposażone w urządzenia i narzędzia,
- wszystkie potrzebne materiały i produkty,
- materiały drukowane zawierające wszystkie poznane receptury,
- możliwość zabrania wykonanych wyrobów,
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w tortownia.pl,
- lunch każdego dnia szkolenia.
Cena brutto: 2,900 zł