liczba uczestników
od 4 do 8 osób
nauczyciele
Bożena Sikoń
Agnieszka Klimczak
cena brutto (zawiera 23% VAT)
940.00 zł
Terminy szkoleń:
04.02.2015, 10:00
Podczas szkolenia uczestnicy samodzielnie wykonają dwa torty: biszkoptowy przełożony lekkimi kremami i udekorowany w stylu angielskim oraz tort skomponowany z wybornych musów, udekorowany w sposób tradycyjny (oblany czekoladową polewą).
Wszystko to pod okiem Mistrzyni Cukiernictwa Bożeny Sikoń i właścicielki tortownia.pl Agnieszki Klimczak.
Intensywne dwudniowe szkolenie obejmujące zagadnienia z zakresu cukiernictwa:
- przygotowywanie kremów i musów,
- przygotowywanie i wypiekanie biszkoptów,
- składanie tortów,
oraz dekoracji tortów w stylu angielskim:
- obkładanie tortów lukrem plastycznym,
- dekorowanie tortów przy wykorzystaniu specjalistycznych narzędzi,
- wykańczanie tortów w różnych kształtach,
- aranżowanie dekoracji.
Skrócony program szkolenia
Dzień 1.
Cukiernictwo (7h)
prowadzący: Bożena Sikoń
- powitanie i wprowadzenie do tematu,
- omówienie możliwych połączeń smakowych i zasad ich komponowania,
- przygotowanie i wypiek kilku rodzajów biszkoptów,
- sporządzanie różnych syropów do nasączania biszkoptów i ich dobór do smaku tortu,
- wykonanie kilku smaków musu,
- złożenie dwóch różnych tortów.
Dzień 2.
Cukiernictwo (2h)
prowadzący: Bożena Sikoń
- wykonanie podstawowego kremu maślanego Russel,
- obsmarowanie tortu kremem i przygotowanie do obłożenia lukrem plastycznym,
- przygotowanie polewy czekoladowej,
- podstawowe wykończenie drugiego tortu.
Styl angielski (5h)
prowadzący: Agnieszka Klimczak
- wprowadzenie do szkolenia - informacje o lukrze plastycznym, sposobach jego wykorzystywania i barwienia,
- wykorzystanie podkładki obłożonej lukrem plastycznym
- prezentacja szybkich i efektownych technik dekoratorskich oraz sposobów nadawania faktur powierzchni lukru,
- obłożenie przygotowanego wcześniej tortu lukrem plastycznym i wykonanie dekoracji według własnego pomysłu
Czas trwania: 2 dni po 7 godzin zegarowych (plus przerwa) - łącznie 14 godzin zegarowych
Zapewniamy:
- stanowiska pracy w pełni wyposażone w urządzenia i narzędzia;
- wszystkie potrzebne materiały i produkty;
- materiały drukowane zawierające wszystkie poznane receptury;
- możliwość zabrania wykonanych wyrobów;
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia;
Cena brutto: 940 zł