Obecnie zapotrzebowanie na wysoko wykwalifikowaną kadrę branży piekarsko-cukierniczej ciągle rośnie. Niestety absolwenci szkół zawodowych – potencjalni kandydaci na szefów kuchni, mistrzów piekarstwa i cukiernictwa – są nieodpowiednio przygotowani do podjęcia pracy w nowoczesnych przedsiębiorstwach czy prestiżowych cukierniach.
Wspaniałym rozwiązaniem tej sytuacji jest udział w Projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu. Głównym celem Projektu jest wypracowanie wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowego podejścia do nauczania praktycznego oraz podniesie profesjonalnych umiejętności 260 nauczycieli/ek i instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu kucharz i technik technologii żywności oraz pokrewnych z całej Polski.
Dzięki współfinansowaniu Projektu z Europejskiego Funduszu Społecznego zupełnie bezpłatnie zdobędziesz profesjonalne umiejętności związane z praktycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego. Zapewniamy całodniowe wyżywienie, noclegi, materiały piśmiennicze, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz profesjonalny strój kucharski z logotypami tego prestiżowego Projektu. Zwracamy wszelkie kosztu dojazdów.
Podczas Projektu Uczestnicy/czki, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacają swój warsztat pracy. Wszystko po to, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej.
Projekt realizowany jest przez MPJ Mirosław Łęczycki w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. Za nami stoi doświadczenie, pasja, energia i co najważniejsze Mistrzowie Sztuki Kulinarnej.
Udział w Projekcie to doskonała możliwość poznania tajników pracy takich Mistrzów jak: Krzysztof Szulborski – juror i organizator wielu konkursów kucharskich.
Już ponad 50 osób wzięło udział w Projekcie. Działania w Projekcie rozpoczynają się w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Następnie 10-dniowe praktyki odbywają się w Piekarni Cukierni Marek Szabelski w Pieckach. Tam doświadczone/eni i cierpliwe/i opiekunki i opiekunowie podzielą się swoją wiedzą i odkryją przed Tobą arkana działania piekarni i cukierni. Piekarnia Cukiernia Marek Szabelski jest wyposażona w nowoczesną linię do chleba – aktualnie najbardziej zaawansowany pod względem technologicznym zespół tego typu urządzeń w Europie oraz linię do bułek – linia nowej generacji w pełni automatyczna, elektronicznie sterowana.
Większość Uczestniczek i Uczestników nie miało możliwości poznania pracy w piekarni i cukierni. Jak powiedziała Pani Beata Zembrzycka-Greń z Powiatowego Zespołu Szkół w Kościerzynie – Dla mnie jest to pierwsze doświadczenie, pierwszy kontakt z prawdziwą cukiernią, prawdziwą piekarnią. Pierwszy raz miałam możliwość zobaczyć i sprzęt profesjonalny i maszyny profesjonalne i cały asortyment, który jest produkowany w piekarni i cukierni. Wiem, że jeszcze niewiele w tej branży umiem i mam nadzieję, że to pozwoli mi poszerzyć swoje własne umiejętności – dodaje Pani Beata.
Najlepszym podsumowaniem działań realizowanych w Projekcie są miłe opinie Uczestniczek i Uczestników. –Projekt Doskonalenie "Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu to rewelacyjny pomysł i fantastyczna organizacja, było dla mnie ogromnym zaszczytem wziąć udział w tym projekcie i mam nadzieję jeszcze spotkać się w przyszłości z wszystkimi wspaniałymi ludźmi których tam poznałam. – powiedziała Pani Beata Pieńkowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsko-Białej. – Super organizacja projektu, cudowni opiekunowie praktyk sprawili, że nabytą wiedzą podczas praktyk, dzielę się na co dzień z młodzieżą szkolną, a moje lekcje są pełne pasji. – dodaje Pani Beata.
A przecież "Najlepszy jest nauczyciel, który ucząc potrafi tchnąć przyjemność w dusze uczniów". I tą sentencją kierują się Nasi Uczestnicy i Uczestniczki.
Więcej informacji znajdziesz na stronie www.doskonaleniechlebem.pl.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.