Jesteśmy na półmetku Projektu Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu. W lutym br. odbyły się diagnozy początkowe aż czterech grup. Pierwsza z tych grup lada dzień zaczynie praktykę w przedsiębiorstwie piekarsko-cukierniczym „Bigda”.
Nie martwcie się! Nadal jest szansa, aby udoskonalić swoje umiejętności całkowicie bezpłatnie. Na ten rok zaplanowano jeszcze cztery grupy.
Głównym celem Projektu jest wypracowanie wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowego podejścia do nauczania praktycznego oraz podniesie profesjonalnych umiejętności 260 nauczycieli/ek i instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu kucharz i technik technologii żywności oraz pokrewnych z całej Polski. Podczas Projektu Uczestnicy/czki, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacą swój warsztat pracy. Wszystko po to, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej.
Dzięki współfinansowaniu Projektu przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego udział jest całkowicie bezpłatny. Zapewnione jest całodniowe wyżywienie, noclegi, materiały piśmiennicze, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków i profesjonalny strój kucharski z logotypami tego prestiżowego Projektu oraz zwracane są wszelkie kosztu dojazdów.
W ramach projektu organizowane są dwa 2-dniowe spotkania diagnozujące (przed i po praktykach) oraz 10-dniowe praktyki. Diagnozy odbywają się w Gdańsku w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Jest to wyjątkowa okazja, aby poznać mistrzów sztuki kulinarnej najwyższej klasy. Ekspertem merytorycznym projektu jest Krzysztof Szulborski – mistrz świata w grillowaniu 2006 r. i juror wielu prestiżowych konkursów kulinarnych. Natomiast trenerem piekarsko-cukierniczym, który wprowadzi uczestników i uczestniczki w arkana pracy w piekarni i cukierni, jest Krzysztof Wierzba – brązowy medalista na Olimpiadzie Kulinarnej IKA w 2008 roku i trener w wielu projektach kulinarnych.
Praktyki odbywają się w zakładzie piekarniczo-cukierniczym „Bigda” spółka jawna w miejscowości Łagodne (niedaleko Pisza – województwo warmińsko-mazurskie). Firma została założona w 1997 roku przez Stanisława i Jolantę Bigda. Od początku działalności zakład był kilkukrotnie przebudowywany i modernizowany, co wynikało z intensywnego rozwoju firmy. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją piekarską oraz ciastkarsko – cukierniczą. Oferuje wiele rodzajów asortymentów pieczywa pszennego, żytniego oraz mieszanego. Specjalizuje się w produkcji wyrobów z dodatkiem mieszanek ziaren zbóż oraz ziół. Głównymi atutami przedsiębiorstwa, stwarzającymi przewagę na rynku, jest doskonała jakość wyrobów (dzięki wdrożonym systemom zarządzania, jakością i bezpieczeństwa żywności), najnowsze technologie stosowane w piekarnictwie (nowoczesny park maszynowy) oraz przystępna cena i elastyczność wobec wymagań odbiorców.
Projekt realizowany jest przez MPJ Mirosław Łęczycki w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich. Za nami stoi doświadczenie, pasja, energia i co najważniejsze Mistrzowie Sztuki Kulinarnej.
Więcej informacji o Projekcie na stronie www.doskonaleniechlebem.pl Znajdziecie tam również harmonogram działań na cały rok 2013.
W razie pytań prosimy o kontakt – biuro@doskonaleniechlebem.pl lub 533 370 030.
Pamiętaj liczba miejsc ograniczona! Nie zwlekaj! Zgłoś się już dziś!
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.