...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Informacje

Kontakt
Telefon: (81) 532 80 11
Kod pocztowy: 20-111
Adres siedziby: ul. Rynek 2
Miejscowość: Lublin
Województwo: lubelskie
Fax: (81) 532 29 25
Strona WWW: http://www.izba.lublin.pl
Władze
Zbigniew Marchwiak - prezes Zarządu Izby
Dmowski Andrzej - wiceprezes Zarządu Izby
Jabłonka Jerzy - wiceprezes Zarządu Izby
Skrzypczuk Jadwiga - wiceprezes Zarządu Izby
Czyrka Henryk - członek Zarządu Izby
Kędzierawski Józef - członek Zarządu Izby
Trębicki Ryszard - członek Zarządu Izby
Wójtowicz Dariusz - członek Zarządu Izby
Żwirek Florian - członek Zarządu Izby
Statut
brak informacji
Historia
brak informacji
Opis działalności
brak informacji
Członkowie
brak informacji
Firmy zrzeszone
brak informacji
Partnerzy
brak informacji
Szkoły i uczelnie
brak informacji

Aktualności

Dzień Mistrza Szkolącego w Lublinie

dodano , Izba Lublin, materiał promocyjny

Po raz czwarty Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, z okazji Dnia Edukacji Narodowej, zorganizowała Dzień Mistrza Szkolącego. Uhonorowanie mistrzów szkolących uczniów w ramach praktycznej nauki zawodu odbyło się 12 października br. w Hotelu Vesaria w Lublinie.

Uroczystość w Lublinie przyciągnęła prawie 160 osób z całego województwa lubelskiego. Wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć kuratora oświaty w Lublinie Krzysztofa Babisza, który tradycyjnie objął przedsięwzięcie honorowym patronatem, a także dyrketora generalnego Związku Rzemiosła Polskiego Macieja Prószyńskiego. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego reprezentował Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska. Ponadto uroczystość swoją obecnością zaszczycił ksiądz Ryszard Podpora, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa.

Na początku imprezy zaproszeni goście skierowali słowa uznania do wszystkich mistrzów szkolących i nauczycieli. Podziękowano za bardzo trudną i odpowiedzialną pracę, jaką jest szkolenie zawodowe młodych ludzi. Lubelski kurator oświaty z dużym szacunkiem wyrażał się o zadaniach, jakie stoją przed mistrzami szkolącymi oraz nauczycielami szkół zawodowych, podkreślając, że przygotowanie zawodowe uczniów stanowi integralny element edukacji w Polsce. Dzięki pracy nauczycieli zakłady rzemieślnicze oraz szkoły są dla uczniów skarbnicą wiedzy, ostoją tradycji, jak również miejscem, które przygotowuje ich do lepszego startu w dorosłe życie.

Medale i odznaczenia

Medalem Komisji Edukacji Narodowej za wieloletni wkład w rozwój oświaty zawodowej oraz promowanie rzemiosła polskiego nie tylko na terenie kraju, lecz i poza jego granicami, został odznaczony prezes Izby Zbigniew Marchwiak. Aktu dekoracji dokonał Lubelski Kurator Oświaty.

Złotą oraz Srebrną Odznakę „Za szkolenie uczniów w rzemiośle” wręczono Antoniemu Skrzypie, szkolącemu w branży cukierniczej oraz piekarskiej, a także Mirosławowi Buciorowi, szkolącemu mechaników pojazdów samochodowych.

Nagrodę Prezesa Izby, wręczaną co roku nauczycielom z Zespołu Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie, założonej przez Izbę, otrzymała Beata Mędryk-Binięda. Ponadto kilka słów o nagrodzie oraz swojej pracy do zgromadzonych gości powiedziała Pani Jolanta Jajszczyk, zdobywczyni I miejsca w kategorii seniorzy w temacie „Tajemnice zaklęte w kamieniach”. Konkurs „Złoto i Srebro w Rzemiośle 2013” organizowany jest przez Związek Rzemiosła Polskiego.

Więcej zdjęć z uroczystości znajduje się w Galerii.

 ***

Nie tylko z okazji z Dnia Edukcji Zawodowej

Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie nie tylko z okazji Dnia Edukacji Narodowej nagradza najbardziej zasłużone dla rzemiosła i oświaty zawodowej osoby. Realizując projekty z Programu Leonardo da Vinci, będącego częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”, daje najaktywniejszym rzemieślnikom i pracownikom oświaty możliwość wyjazdów zagranicznych w celu wymiany doświadczeń. Doświadczeń związanych z systemem edukacyjnym innych krajów europejskich, z różnicami dydaktycznymi, metodycznymi i programowymi.

Obecnie Izba jest w trakcie realizacji projektu „Europejski wymiar praktycznej nauki zawodu”. Celem projektu jest m.in. poszerzenie doświadczeń dotyczących nie tylko wykonywania danego zawodu, lecz także pracy z uczniem na poszczególnych etapach edukacji. Ważne jest podnoszenie kwalifikacji osób pracujących z młodzieżą, gdyż podstawą sukcesu jest wysoki poziom edukacji. Odpowiedzialność za wiedzę i umiejętności uczniów spoczywa na instruktorach praktycznej nauki zawodu oraz na członkach komisji egzaminacyjnych. Dzięki zagranicznemu stażowi, który obejmuje spotkania eksperckie z różnych dziedzin rzemiosła, wizyty w centrach eksperckich i edukacyjnych oraz program kulturowy, beneficjenci zapoznają się z systemem pracy w państwach partnerskich, zdobywają niezbędne w dalszej pracy informacje dotyczące form szkoleniowych, metodyki i dydaktyki. Dominującą grupą rzemieślników biorących udział w projekcie jest branża spożywcza, piekarze i cukiernicy.

Również młodzież ma możliwość uczestniczyć w projektach realizowanych przez Izbę. Jest to duży wkład w przygotowanie do życia zawodowego młodych ludzi. W tym roku w zagranicznych stażach w czterech europejskich państwach – Wielkiej Brytanii, Portugali, Hiszpanii oraz Niemczech – uczestniczyło 32 uczniów ze szkół zawodowych z województwa lubelskiego. Podstawowym kryterium, jakie dawało im szanse wyjazdu na praktyki, były dobre wyniki w nauce, jak również bardzo dobra znajomość języka obcego. W projekcie uczestniczyli uczniowie z branży fryzjerskiej, cukierniczej, piekarskiej, a także kucharze, stolarze oraz mechanicy. Podczas trzytygodniowego wyjazdu młodzież brała udział w certyfikowanych kursach językowych oraz codziennych praktykach zawodowych. Mieli szansę nie tylko podnieść swoje kwalifikacje zawodowe, lecz także poznać samych siebie i własne możliwości, stać się bardziej asertywnymi oraz wyznaczyć sobie konkretne cele na swojej drodze zawodowej. Dzięki stażom w ramach projektu „Mobilny uczeń na europejskim rynku pracy” młodzież zrozumiała znaczenie słowa „mobilność”, które zaczęła postrzegać już nie tylko w wymiarze wojewódzkim czy krajowym, ale również europejskim.

autor: Teresa Komisarczuk, dyrektor Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe