...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Informacje

Kontakt
Telefon: 533 370 030
Kod pocztowy: 10-693
Adres siedziby: ul. Sosnkowskiego 47
Miejscowość: Olsztyn
Województwo: warmińsko-mazurskie
Strona WWW: http://www.doskonaleniechlebem.pl
Władze
brak informacji
Statut
brak informacji
Historia
brak informacji
Opis działalności
Projekt skierowany jest do nauczycieli/ek przedmiotów zawodowych oraz instruktorów/ek praktycznej nauki zawodu kucharz i pokrewnych oraz technik technologii żywności i pokrewnych z całej Polski. Program doskonalenia zawodowego jest całkowicie bezpłatny.
Członkowie
brak informacji
Firmy zrzeszone
brak informacji
Partnerzy
brak informacji
Szkoły i uczelnie
brak informacji

Aktualności

Doskonalenie "Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu

dodano , Doskonalenie Chlebem, materiał promocyjny

373 kandydatów/ek, 267 uczestników/czek, 238 nauczycielek/instruktorek, 29 nauczycieli/instruktorów, 21 grup, a projekt tylko jeden – Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu.

Udział w projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Zawodu Nauczyciela jest wyjątkową szansą by całkowicie bezpłatnie nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym i teoretycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego. Jest doskonałą okazją by poznać nowoczesne linie produkcyjne, urządzenia i sprzęt wykorzystywany obecnie w branży piekarsko-cukierniczej. 

A teraz kilka słów o działaniach prowadzonych w ramach projektu.

Na pierwsze spotkanie zapraszaliśmy do Gdańska – nad nasze piękne morze. Diagnoza IN odbywała się w Pomorskiej Akademii Kulinarnej, gdzie panuje ciepła i twórcza atmosfera, którą tworzą niesamowici ludzie oddający całe serce sztuce kulinarnej.

Podczas pierwszego dnia uczestniczki/cy wykonywały/li test praktyczny i teoretyczny. Zadania praktyczne były przeróżne: zakwasy, chleby, bułeczki, desery, ciasteczka i ciasta. Nad wszystkim czuwał Mistrz Krzysztof Szulborski – ekspert merytoryczny projektu, juror w wielu konkursach kulinarnych i mistrz świata w grillowaniu. Drugi dzień diagnozy to zajęcia z Mistrzem Krzysztofem Wierzbą – trenerem piekarsko-cukierniczym i utalentowanym carvingowcem.  Głównym celem pierwszego spotkania było zdiagnozowanie umiejętności i wiedzy uczestniczek/ów oraz przygotowanie ich do odbywania praktyk w nowoczesnej piekarni i cukierni.

Teraz przenosimy się z nad morza do krainy 1000 jezior. Czas na najważniejszy etap projektu – 10-dniowa praktyka w piekarni i cukierni. Obecnie prowadzona jest w zakładzie piekarsko-cukierniczym BIGDA sp. jawna w Jagodnem (Pisz, woj. warmińsko-mazurskie). Niewątpliwymi atutami przedsiębiorstwa – stwarzającymi przewagę na rynku, jest wysoka jakość wyrobów (dzięki wdrożonym systemom zarządzania, jakością i bezpieczeństwa żywności) oraz najnowsze technologie stosowane w piekarnictwie (nowoczesny park maszynowy).

Grupy były podzielone na trzy podgrupy – zmiana dzienna i nocna w piekarni oraz zmiana dzienna w cukierni. Wszystkie osoby miały okazję spróbować swoich sił na każdej zmianie, oczywiście pod czujnym okiem opiekunów i opiekunek.

- Nauczyciele, którzy byli u nas przez 10 dni na pewno wiele rzeczy się nauczyli – podsumowuje pierwsza edycję praktyk Stanisław Bigda – właściciel piekarni i cukierni, w której odbywają się praktyki. – Zobaczyli nowoczesne technologie stosowane w przedsiębiorstwie, mogli sami uruchomić i zaprogramować linie, poznali wszelkie rozwiązania stosowane w zakładzie. Wszystko to  pozwoliło im uświadomić sobie w jaki sposób poszczególne wyroby są produkowane. Zobaczyli na czym polega produkcja chleba czy bułek i wzięli w niej udział – dodaje Pan Stanisław Bigda.

Ale jak sprawdzić czy uczestnicy i uczestniczki na pewno udoskonalili/ły swój warsztat pracy i zdobyli/ły profesjonalne umiejętności w czasie praktyk? Po fartuszku, który po 10 dniach spędzonych w cukierni i piekarni stawał się „niespodziewanie” troszkę za mały?

Tu z pomocą przychodzi ekspert merytoryczny – mistrz Krzysztof Szulborski, który w zaciszu Pomorskiej Akademii Pomorskiej przeprowadza z uczestniczkami i uczestnikami testy praktyczne i teoretyczne. Efekty testów praktycznych zawsze są zaskakujące. Bułeczki są pięknie wyrośnięte, rumiane, chleby pachnące, chrupiące, desery słodkie, cudownie udekorowane. Drugiego dnia doświadczona trenerka gender mainstreamig – Marta Doroba, prowadzi warsztaty z równości szans w tym równości płci. Podczas zajęć opowiada m.in. jaki wpływ mają stereotypy zarówno na sposób prowadzenia zajęć, jak i na dobór materiałów edukacyjnych. Wyjaśnia jak ważne w pracy pedagoga/pedagożki jest równe traktowanie chłopców i dziewcząt.

Ostatni dzień to również wręczenie zaświadczeń i certyfikatów potwierdzających podniesienie kwalifikacji i umiejętności niezbędnych w branży piekarsko-cukierniczej. W tak miłej atmosferze żegnamy się z kolejną grupą uczestniczek i uczestników.

Osoby biorące udział w projekcie zawsze podkreślają fakt, że warto uczestniczyć w projektach współfinansowanych ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Potwierdzeniem tego są słowa Pani Katarzyny Nowak – nauczycielki z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.– Uczestnictwo w Projekcie pozwoliło mi pogłębić swoje umiejętności. Nie wystarczy być dobrym teoretykiem, trzeba być również dobrym praktykiem, aby móc w pełni wykształcić młodego człowieka. (…) Poprzez bezpośrednie uczestnictwo w pracy od strony "zaplecza" mogłam realizować swoje umiejętności i jednocześnie je szlifować. To co tam zobaczyłam przeszło moje najśmielsze oczekiwania.  Dzięki temu projektowi mogę szerzej i w sposób interesujący przekazać to moim uczniom. Rozwinąć ich zainteresowania poprzez dodatkową wiedzę. Uczestnictwo w tym Projekcie pozwoliło mi również spotkać nauczycieli zawodu z innych szkół co zaowocowało wymianą doświadczeń w tej dziedzinie dodaje z uśmiechem Pani Kasia.

Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu już powoli dobiega końca. Jeszcze cztery grupy czekają na praktyki, a pięć na diagnozę OUT. Na podziękowania będzie jeszcze czas, ale już teraz kierujemy słowo dziękuję do wszystkich uczestniczek i uczestników, po i w trakcie udziału, i mocno trzymamy kciuki, aby energia i optymizm, nigdy ich nie opuściła. Przecież: 

"Najlepszy jest nauczyciel, który ucząc potrafi tchnąć przyjemność w dusze uczniów."

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe