Nowa 100 % mieszanka do produkcji pieczywa z nasionami i składnikami pełnoziarnistymi, bez dodatku mąki i drożdży.
Podstawowe zalety chleba Dobre Ziarno:
- Składniki pełnoziarniste stanowią 17%, nasiona 32% w wyrobie gotowym.
- Na zakwasie z pełnego przemiału pszenicy orkisz.
- Nie zawiera drożdży.
- Bez dodatku mąki.
- Obniżona zawartość węglowodanów (w porównaniu z pieczywem mieszanym z ziarnami).
- Wysoka zawartość błonnika.
- Źródło kwasów tłuszczowych omega-3. (Dzienna porcja 100 g pieczywa zawiera 1,36 g kwasu alfa-linolenowego. Jest to równowartość 3 kromek po około 45 g).
- Polecany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Wartość odżywcza 100 g pieczywa Dobre Ziarna: wartość energetyczna 1497 kJ / 360 kcal; tłuszcz 24 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g; węglowodany 18 g, w tym cukry 7,0 g; błonnik 8,1 g, białko 14 g, sól 1,3 g, kwas alfa-linolenowy 1,7*
*Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.