Piece termoolejowe wsadowe przystosowane są do intensywnej eksploatacji. Technologia produkcji oraz najwyższej jakości materiały zapewniają długoletnią żywotność. Z myślą o piekarzach piece wsadowe skonstruowano tak, aby zapewniały bezpieczną pracę, a ich kształt był ergonomiczny i przyjazny w obsłudze.
Piec zajmuje małą powierzchnię w piekarni w stosunku do jego powierzchni wypiekowej. Konstrukcja zapewnia równomierny rozkład temperatury na półce, ponieważ olej (nośnik ciepła) nieustannie jest tłoczony przez pompę. Piec wyposażony jest w nowoczesny system sterujący oparty na bazie komputera, który nieustannie nadzoruje prawidłową pracę urządzenia. Powierzchnia grzejna kotła składa się z wytrzymałych na podwyższone temperatury rur, które są uporządkowane w dwie cylindryczne spirale. Wiązka rur jest tak ułożona, że przy minimalnym obciążeniu powierzchni grzejnej można osiągnąć optymalne warunki spalania.
Każdy model posiada w standardzie dodatkową wytwornicę pary do komory garowniczej. Szafa sterownicza kotła umieszczona jest na kotle i w zależności od wymagań klienta (warunki zabudowy piekarni) może być umieszczona z jego różnych stron.
Klient może decydować o umiejscowieniu przyłączy komina jak i rur łączących kocioł grzewczy z piecem. Panel sterowania kotła termoolejowego składa się z terminalu ze zintegrowanym sterowaniem w szafie elektrycznej kotła. Wszystkie stany pracy oraz temperatury mogą być odczytywane i zmienione na wyświetlaczu.
Model | 5.150 | 6.180 | 5.220 | 6.270 | 7.315 | 9.400 | |
Moc komory | kW | 3,3 | 3,3 | 4 | 4 | 4 | 6 |
Komory | szt. | 5 | 6 | 5 | 6 | 7 | 9 |
Zaparowniki | szt. | 6 | 7 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Powierzchnia wypiekowa | m2 | 15 | 18 | 22 | 27 | 31,5 | 40 |
Wymiary komory | |||||||
Szerokość | mm | 1230 | 1230 | 1860 | 1860 | 1860 | 1860 |
Głębokość | mm | 2450 | 2450 | 2450 | 2450 | 2450 | 2450 |
Wymiary pieca | |||||||
Szerokość | mm | 1630 | 1630 | 2300 | 2300 | 2300 | 2300 |
Głębokość | mm | 3000 | 3000 | 3000 | 3000 | 3000 | 3000 |