Wyroby cukiernicze. Tom II. Technologie produkcji cukierniczych. Część 1
Magdalena Kaźmierczak
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach technik technologii żywności i cukiernik. Realizuje treści z zakresu kwalifikacji T.4 (Produkcja wyrobów cukierniczych).
Autorka wyczerpująco opisała zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego oraz typowe wyroby ciastkarskie. Uczeń ma szansę wykonać samodzielnie każdy rodzaj produktu , korzystając z gotowego przepisu i procedur, które często uwzględniają różnice w wyposażeniu szkolnych pracowni. W podręczniku zamieszczono liczne ilustracje i zdjęcia.
Wyroby cukiernicze. Tom II. Technologie produkcji cukierniczych. Część 2
Magdalena Kaźmierczak
Zakres:
kwalifikacja T.4 (Produkcja wyrobów cukierniczych)
Podręcznik do nauki:
- zasad bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego,
- rozpoznawania i charakteryzowania typowych wyrobów ciastkarskich,
- korzystania z gotowych przepisów i procedur,
- unikania najczęściej popełnianych błędów prowadzących do wad końcowych produktów.
Wyroby cukiernicze. Tom I. Technika w produkcji cukierniczej
Katarzyna Kocierz
Podręcznik skierowany do uczniów kształcących się w zawodach technik technologii żywności oraz cukiernik. Realizuje treści z zakresu drugiej części kwalifikacji T.4 (Wytwarzanie wyrobów cukierniczych).
Autorka opisała zasady posługiwania się sprzętem stosowanym w magazynach surowców cukierniczych, dobierania maszyn do produkcji i przechowywania wyrobów. Poruszyła także zagadnienia z zakresu BHP i PKZ.