Pieczywo dedykowane osobom, które chcą wyeliminować pszenicę i ograniczyć gluten ze swojej codziennej diety.
Dzięki specjalnie dobranym, naturalnie bezglutenowym składnikom, uzyskano doskonałe w smaku, aromatyczne pieczywo, bez dodatku pszenicy. Głównymi składnikami Chleba bez pszenicy są: mąka i otręby ryżowe, mąka i skrobia kukurydziana oraz skrobia z tapioki.
Gluten to rodzaj białka występującego w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenżyto, orkisz oraz wszelkich wyrobach z ich dodatkiem.
W przypadku nietolerancji glutenu, alergii lub nadwrażliwości na gluten, najskuteczniejszą metodą zapobiegania negatywnym skutkom jest dieta bezglutenowa.
W składzie Chleba bez pszenicy nie występują składniki pochodzące z pszenicy, której gluten ma działanie najbardziej drażniące i uczulające spośród wszystkich znanych nam zbóż.
Składniki
produkty przemiału ryżu (mąka, otręby); skrobia: kukurydziana, z tapioki, ziemniaczana; mąka kukurydziana, cukier, kwas żytni w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, substancje zagęszczające: E466, E415; sól.
Wartość odżywcza
wartość odżywcza | wartość odżywcza w 100 g mieszanki | wartość odżywcza w 100 g pieczywa | %RWS* w 100 g pieczywa |
wartość energetyczna [kJ/kcal]: | 1427/338 | 938/224 | 11% |
tłuszcz [g]: | 3,5 | 7,0 | 10% |
- w tym kwasy nasycone [g]: | 0,7 | 0,7 | 4% |
węglowodany[g]: | 65,4 | 34,1 | 13% |
- w tym cukry [g]: | 5,9 | 3,1 | 3% |
błonnik[g]: | 10,9 | 5,7 | - |
białko[g]: | 5,8 | 3,2 | 6% |
sól [g]: | 2,5 | 1,3 | 22% |
3,4 WW (jednostki chlebowe); 1WW= 29,3g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Receptura |
Uldo Chleb bez pszenicy - receptura |
---|---|
Kalkulacja |
Uldo Chleb bez pszenicy - kalkulacja |
Specyfikacja |
|
Karta Produktu Gotowego |