W Gliwicach w minioną niedzielę, 11 marca 2012 r., w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego odbyły się uroczystości ku czci św. Klemensa Hofbauera. Z tej okazji została odprawiona Msza św. o godz. 9.30 w intencji piekarzy i cukierników.
Główny celebrans, ojciec proboszcz Piotr Świerczok, podkreślił na początku, jak pięknym i zarazem symbolicznym zawodem jest piekarz i cukiernik. Podziękował za trud ich pracy i przypomniał o ich patronie, św. Klemensie, redemptoryście, który pracując w pewnym okresie swojego życia jako piekarz, doskonale rozumiał symbol chleba w naszym życiu.
Ojciec proboszcz, a potem - dziękujący mu na zakończenie Eucharystii pan Andrzej Zarzycki, Starszy Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Gliwicach - podkreślali rolę kształcenia młodych do zawodu piekarza i cukiernika. Warto zauważyć, że na uroczystości byli obecni młodzi adepci tego zawodu. Na zakończenie uroczystości kościelnych celebrans polecił pamiętać w modlitwach o piekarzach i cukiernikach. Niech za wstawiennictwem św. Klemensa Hofbauera i Matki Bożej Nieustającej Pomocy dobry Bóg obdarza ich potrzebnymi łaskami.
Po Mszy św. odbyło się spotkanie w sali parafialnej, na które zostali zaproszeni wszyscy uczestnicy Eucharystii. Mogli oni skosztować znakomitych wypieków przygotowanych przez piekarzy i cukierników z Gliwic i okolicy oraz wypić kawę lub herbatę.
Po uroczystościach kościelnych znaczna część piekarzy i cukierników wraz z rodzinami spotkała się w siedzibie Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości na wspólnym rodzinnym obiedzie. W czasie obiadu wspominano początki pracy prowadzonej na własny rachunek, problemy i trudności, które mimo wszystko zostały pokonane. Dzisiejsze problemy piekarzy i cukierników to zmniejszające się spożycie tradycyjnego pieczywa, ucieczka konsumentów po wyroby z produkcji masowych.