Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Tarnowskich Górach
Tarnowskie Góry, 42-600
woj. śląskie
ul. Karola Miarki 17
Produkty i usługi
Barbara Jeziorska, Katarzyna Podzimska Podwodny świat
Zobacz pełną ofertę w Katalogu produktów i usług (2)
Opis działalności
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Tarnowskich Górach to szkoła z 65-letnią tradycją. Dyrektorem szkoły jest pan Euzebiusz Nowakowski. Nasza szkoła oferuje szeroki zakres kierunków kształcenia młodych ludzi w fascynujących zawodach, które pozwalają w życiu odnieść sukces w kraju lub za granicą. Obecnie ponad 600 uczniów kształci się w niej na 10 różnych kierunkach. W Technikum nr 6 szkoła oferuje kształcenie na kierunkach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, technik kucharz, technik technologii żywności, technik organizacji usług gastronomicznych. Drugą szkołą wchodzącą w skład ZSGH jest Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4, która kształci młodzież w zawodach: piekarz, cukiernik, kucharz. Podstawową bazą dydaktyczną szkoły stanowią trzy pracownie technologiczne, pracownia obsługi konsumenta, dwie pracownie komputerowe, szereg pracowni przedmiotowych i językowych, sala gimnastyczna, boisko szkolne, warsztaty szkolne, biblioteka, czytelnia multimedialna, gabinety pedagoga i pomocy przedmedycznej. Poza zajęciami teoretycznymi i praktycznymi nasi uczniowie odbywają szereg praktyk zawodowych. Ciekawe są praktyki zawodowe za granicą. Nasi uczniowie odbywają kilkumiesięczne praktyki zawodowe w Grecji i Niemczech. Szkoła stara się również brać udział w konkursach organizowanych przez organizacje Unii Europejskiej, umożliwiających odbywanie praktyk za granicą. W latach 2009-2011 zdobyliśmy dofinansowanie na realizację kilkutygodniowych praktyk w Belgii w ramach projektu „Leonardo da Vinci”. Szkoła organizuje również dla uczniów również praktyki w restauracjach, hotelach i zakładach gastronomicznych na terenie całej Polski (w tym przede wszystkim nad polskim morzem). Uczniowie szkoły zawodowej odbywają praktyki w lokalnych cukierniach i piekarniach. Nauczyciele naszej szkoły starają się o bardzo aktywne i częste zaangażowanie uczniów w konkursy, budząc uczucie zdrowej rywalizacji i ambicję w osiąganiu coraz to wyższych celów. Nasi uczniowie biorą udział w wielu konkursach, zarówno z przedmiotów ogólnokształcących, jak i w zawodach sportowych oraz w konkursach związanych z zawodami. W ubiegłym roku szkolnym uczennica szkoły zawodowej zajęła pierwsze miejsce w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, natomiast uczennica z klasy technikum pierwsze miejsce w Olimpiadzie Młodych Barmanów. Tegorocznym sukcesem naszych uczniów jest udział w finałach prestiżowego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces”, organizowanego przez Makro Cash &Carry.