(I sposób) ciasto wykonane na stolnicy
Składniki - ciasto:
500 g mąki pszennej typ 500
200 g cukru pudru
200 g miodu naturalnego lub sztucznego
120 g masła lub margaryny
70 g 1 jajko
10 g sody oczyszczonej
10 g przyprawy korzennej do piernika
Sposób wykonania ciasta:
Przygotować i dokonać namiaru surowców zgodnie z recepturą. Ciasto wykonywane na stolnicy. Miód podgrzać z cukrem, przestudzić i dodać do niego przyprawy korzenne. Przesiać mąkę i wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do mąki schłodzony miód z przyprawami i cukrem, masło i jajo. Zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite na przekroju.
Po wyrobieniu ciasto wałkować i wykrawać kształty pierniczków przy pomocy dostępnych foremek. Ciasto to można przygotować wcześniej, nadaje się do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu owinięte w folię spożywczą. Uformowane pierniki należy układać na przygotowanej, natłuszczonej blaszce i piec w temp. ok. 180°C. Czas pieczenia ok. 10 min. Należy uważać, żeby pierniczki podczas pieczenia nie nabierały zbyt ciemnego koloru.
Po upieczeniu należy je schłodzić (temp. pokojowa), można je dowolnie polukrować. Doskonale prezentują się na choince i nadają piernikowy zapach w całym pomieszczeniu. Po kilku dniach nabierają wilgoci z powietrza
i miękną.
(II sposób) ciasto wykonane w naczyniu
Składniki - ciasto:
500 g mąki pszennej typ 500
200 g cukru kryształ
40 g karmelu
100 g miodu naturalnego
120 g 2 jaja
10 g przyprawy korzennej do pierników
5 g soday oczyszczonej
50 g margaryny
ok 150 ml. wody
Sposób wykonania ciasta:
Sporządzić roztwór cukrowy - syrop temp. 106°C lekko ostudzić i wymieszać z miodem. Mąkę napowietrzyć (przesiać), wymieszać z sodą oczyszczoną. Wybić jaja i połączyć z mąką, dodać przestudzony roztwór cukrowy z miodem. Wszystkie składniki wymieszać w mieszarce na jednolitą gładką strukturę (nie zaciągnąć ciasta). Gotowe ciasto przelewać do natłuszczonych form wypiekowych. Wypiekać w temperaturze ok. 170-180°C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości foremek: 35-40 min do 50 min - dla formy zawierającej 400 g ciasta. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu ciasta można wybijać uformowane gotowe pierniki, a po całkowitym schłodzeniu można je dowolnie dekorować lukrem z białek i cukru. Do lukru można dodawać barwniki spożywcze w dostępnych kolorach, nie przekraczając dawki normatywnej dla danej wielkości wyrobu.
Składniki - lukier:
75 g białka z 2 jaj
230 g cukru pudru
4 ml. soku z cytryny
5 g mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze
Sposób wykonania lukru:
Schłodzone białko napowietrzyć (ubić na sztywną lśniącą pianę), pamiętając, by podczas ubijania cukier dodawać stopniowo. Po otrzymaniu lśniącej białej masy dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masa powinna mieć konsystencję gęstą jak śmietana. Po nałożeniu dekoracji pierniki należy odstawić do wysuszenia.
Pierniczki świąteczne sporządził zespół uczniów klasy I ZSZ - kierunek cukiernik
Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Lwówek Śląski pod kierunkiem instruktora warsztatów szkolnych - Alicji Flak
Opis technologiczny: M. Bełza