autor: Mateusz Puzyno, uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Żorach
Składniki:
250 g masła
6 jajek
1 - 1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 cukier wanilinowy (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1 kisiel wiśniowy (można dodać niewiele soku z buraków dla wyraźniejszego koloru, z kiślem wychodzi kolor różowy), lub można użyć barwników spożywczych
1 łyżka kakao lub masa kakaowa
1/2 szklanki suchego maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzeć w misie miksera do białości
- Dodawać 6 żółtek (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać
- Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać
- Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
- Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem
Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać:
kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temperaturze 170-180°C (sprawdzić patyczkiem).