Firma Universum została założona w 1924 r. przez Johanna Kaspra, obecnie firmą zarządza trzecie pokolenie rodziny Kasper. Gromadzone doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz ciągłe udoskonalanie produkowanych urządzeń przyczyniło się do tego, iż maszyny z firmowym logo UNIVERSUM nie mają równych na rynku. Sama koncepcja maszyny pozostała niezmieniona, gdyż od początku była bliska ideału. Jedynie drobne elementy oraz design uległy modernizacji.
- szerokie możliwości zastosowania
- prosta obsługa
- duża wydajność
- niezawodność
- cicha praca
- niskie koszty eksploatacji
Najważniejsze elementy konstrukcyjne w rogalikarce Universum - dwa zespoły taśm filcowych o płynnie regulowanej odległości względem siebie.
ZASADA DZIAŁANIA
Bezstopniowe walcowanie i zawijanie ciasta daje niemal nieograniczone możliwości produkcji wyrobów piekarniczych, wymagających takiej właśnie obróbki. Walce z taśmami filcowymi nastawia się odpowiednio do wagi i żądanej ilości zwojów. Kombinacja tych dwóch parametrów pozwala na wytwarzanie szerokiej gamy wyrobów, począwszy od paluszków o wadze 2 dkg, a skończywszy na bagietkach (dotyczy HWM 50/70 osiągających wagę prawie 0,5 kg).
ZASTOSOWANIE
Rogalikarka UNIVERSUM jest w stanie rozwałkować i zwinąć każdy rodzaj ciasta, zarówno zwykłe ciasto pszenne, pszenno żytnie, żytnie, jak również ciasto francuskie, ciasta kruche czy biszkoptowe przeznaczone na wyroby cukiernicze.
Kilka przykładów możliwości produkcyjnych rogalikarki:
- standardowe rogale pszenne
- kilkunasto -gramowe paluszki
- sztangielki
- paluszki na bazie ciasta półkruchego lub kruchego
- okrągłe drożdżówki
- zwijane bułeczki o różnych kształtach
Opcjonalnie: moduł wydłużania ciasta do 70 cm (do formowania wek, paluchów, bagietek)
Universum - nie tylko dla rogali!
Model rogalikarki z taśmą formującą do "bułki niemieckiej"
Oprócz tradycyjnych rogali na rogalikarce ze specjalnym modułem wytwarzać można bułki "niemieckie" przypominające popularną bułkę ciętą. W ten sposób można wzbogacić asortyment wytwarzanego pieczywa. Rustykalny kształt bułki, rzemieślnicza produkcja -- zjednują wielu klientów.
- łatwa i niemal automatyczna produkcja
- zaokrąglony kęs przechodzi przez walce wstępne oraz kolejne
- wpada między taśmę formującą rogala i elastyczną specjalną płytę
- rozpłaszczony kęs ulega na tej płycie zawinięciu z dwóch stron
- bułki garowane są znakiem do dołu
- możliwość poddania bułek odroczonemu garowaniu