Do grona Bohaterów Czekolady, czyli projektu marki Callebaut właśnie dołączył kolejny mistrz - Tomasz Korfel.
Tomasz Korfel, kierownik łańcucha dostaw i produkcji Lajkonik House of Bakery
Moja przygoda związana z wypiekami i cukiernictwem zaczęła się w domu i zawdzięczam to mojej Mamie, która w ciężkich czasach komuny potrafiła wyczarować produkty cukiernicze z niczego. W tamtym czasie nie było niczego w sklepie, a mimo to w niemalże w każdy weekend mieliśmy coś słodkiego na stole pischingery z gotowanej masy z dużą ilością kakao, bloki czekoladowe, szyszki karmelowo-kakaowe z ryżu preparowanego, szarlotki i w tym wszystkim nawet nie smak był najważniejszy a zapachy, jakie były z tym związane. Dom pachniał wtedy cudownymi zapachami czekolady, cynamonu z jabłkami czy przyprawami w pierniku.
Pasję cukierniczą zawdzięczam 2 osobom, Mamie oraz mojemu szefowi Panu Adamowi Adamkowi, który nie bał się stawiać mi wyzwań oraz motywował mnie do rozwoju w tym zawodzie. U Pana Adama Adamka wykonywałem pierwsze dekoracje czekoladowe, pralinki czy ciasta z zastosowaniem musów i ganaszy. To w czasach wcześniejszego systemu totalitarnego, kiedy nie można było nic kupić, nauczyłem się wykonywania polew czekoladopodobnych ze składników na tamten czas dostępnych, te prace i czasy wymuszały i pobudzały świat cukierniczy do kreatywnych działań.
Więcej informacji >>> KLIK!
W ramach projektu Bohaterowie Czekolady Tomasz Korfel przygotował specjalne receptury na Boże Narodzenie.
Pobierz receptury >>> KLIK!