...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Nowy rok z nowym Mistrzem Branży!

Na jakie potrzeby współczesnego konsumenta odpowiada marka Katarzyny Joanny Wrzesińskiej, Cool'ki? Dlaczego warto wprowadzać wino do sprzedaży w piekarni rzemieślniczej? Jak hoduje się owady do użytku spożywczego? Gdzie i z czego warto się szkolić w 2024? I jakie trendy żywieniowe są na czasie? Czytajcie nowe wydanie!

Katarzyna Joanna Wrzesińska od lat pracuje z czekoladą. Tworzyła praliny, trufle, tabliczki, którymi raczyli się prezydenci i królowie. Po powrocie do Polski postanowiła stworzyć coś autorskiego, wyjątkowego, zgodnego z potrzebami wymagającego konsumenta XXI wieku. Coś, czym sama by się zachwyciła. I tak powstały Cool’ki, a całą rozmowę przeczytacie na str. 8. 

Czy wino może znaleźć się na półce piekarni obok chleba? Jakie wina łączyć z deserami i słodkościami? Trunki z którego regionu świata są najlepsze? Ekspertka z ponad 30-letnim doświadczeniem w branży winiarskiej i gastronomicznej, Marzena Czarnota, odpowiada nie tylko na te pytania, ale przekonuje, że każde danie połączone z odpowiednim winem staje się wielowątkową opowieścią i ucztą dla zmysłów. Jej porady znajdziecie na str. 20.

 


Początek roku to dobry czas na analizę trendów. Eksperci z branży żywności, bazując na badaniach konsumenckich i latach doświadczeń, prognozują, co znajdziemy na talerzach w 2024 roku. Zapowiada się ciekawie, a w menu słodkim i wytrawnym królować będą kasze z gryką na czele, rośliny strączkowe i grzyby jako zamienniki nabiału oraz mięsa, a także ostre papryczki. I aromatyczne kakao! Poznajcie trendy żywieniowe 2024 na str. 24. 

 


Wzrastającym, choć bardzo nieśmiało trendem jest wprowadzanie do produkcji chleba oraz słodkości owadów. Oswajanie się z tym nietypowym surowcem polega na zaglądaniu za kulisy ich produkcji, a właściwie hodowli. I obaleniu kilku powszechnych mitów. Owady to nie robaki. To tylko jedna z błędnych teorii, którą stara się obalić Jakub Giermek, właściciel hodowli mącznika. Wciąż bada rynek i przekonuje, że chrupiący dodatek w postaci owadów dodaje tekstury, smaku i zdrowia. Ciekawi? Zajrzyjcie na str. 54.

 

 

Tak jak wilki zostały udomowione i stały się psami, a pszenica rośliną uprawną wraz z rozprzestrzenianiem się rolnictwa, tak drożdże piekarskie zostały udomowione od swoich dzikich pierwotnych form. Współczesne drożdże piekarskie to efekt połączenia szczepów drożdży używanych do produkcji europejskiego wina gronowego i azjatyckiego wina ryżowego. Choć z czasem zostały uznane za wroga, który w piekarstwie wyrządził szkodę, wypychając poza produkcję zakwas, dziś wracają do łask. I chyba trudno sobie wyobrazić bez nich polską piekarnię oraz cukiernię. W świat drożdży zagłębiamy się na str. 46.



Trudno też bez drożdży wyobrazić sobie w piekarni i cukierni luty, bo to właśnie wtedy królują pączki produkowane właśnie z ich udziałem. Ale karnawał to nie tylko Tłusty Czwartek. Receptury na ten szampański czas znajdziecie na str. 38

„Kto nie idzie do przodu, ten się cofa” – choć słowa te wypowiedział niemiecki poeta J. W. Goethe w XVIII wieku, dziś
z powodzeniem można by je odnieść do sytuacji piekarza czy cukiernika. Podnoszenie kwalifikacji poprzez uczestnictwo
w szkoelniach i kursach to nie tylko możliwość, ale wręcz konieczność. Zwłaszcza w tak dynamicznych czasach dla gastronomii,bjakie nastały. Tylko gdzie i z czego warto się szkolić? Czy korzystniej postawić na naukę stacjonarną czy też online? Zobaczcie szkoleniową ofertę na ten rok na str. 62.

 

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
Tworzę słodkości na miarę XXI wieku – rozmowaz Katarzyną Joanną Wrzesińską
Very pyszne cookie! – rozmowa z Mikołajem Bojkowskim
Z winem wszystko smakuje lepiej – rozmowa z Marzeną Czarnotą

Mistrz produkcji | Tłusty czwartek | Receptury
Gryka, papryka i kakao – trendy 2024
Za drzwiami piekarni
Przegląd rynkowy
Deser talerzowy czekolada & pomarańcza
Ciasto cappuccino
Eklerki z nadzieniem o smaku jogurtu truskawkowego
Krążki ptysiowe, ptysie, gniazdka
Drożdże to życie
W poszukiwaniu prawdziwego chleba
Hodowca owadów

Mistrz zarządzania
Ciągły rozwój – dlaczego i z czego warto się szkolić
Gdzie się szkolić w Polsce, wykaz firm 2024
PGD i Ambasador prezentują nowości lodowe na 2024 rok
Trendy we wnętrzach i kolor roku 2024

Flesh news
Sweettargi 2024
Słodkie Oskary 2024 / Premiera Lody naturalnie!

 

ZAPRASZAMY DO INSPIRUJĄCEJ LEKTURY

Pobierz numer w PDF >

Kup bieżący numer Mistrza Branży w wersji drukowanej > 

 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji