...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najlepsze bagietki, croissanty, sandwicze, czyli Święto Chleba w Paryżu!

W maju od 28 lat w Paryżu odbywa się Święto Chleba, podczas którego organizowane są konkursy na charakterystyczne dla francuskiej kultury kulinarnej wypieki. Wybiera się najlepsze bagietki, croissanty, a ostatnio także kanapki rzemieślnicze. Nagrodzone piekarnie i cukiernie zyskują po zwycięstwie renomę i nowych klientów.

„Święto Chleba” (La Fête du Pain) w Paryżu zostało zorganizowane po raz pierwszy w 1996 roku z inicjatywy Jeana-Pierre’a Raffarina – wtedy ministra Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Handlu i Rzemiosła. Jedynie podczas pandemii zawieszono dwie edycje święta. W tym roku event miał miejsce od 11 do 19 maja. Ważnym dniem podczas tego święta jest 16 maja, dzień św. Honoriusza, we Francji patrona piekarzy i cukierników. Celem święta jest zintegrowanie środowiska profesjonalnych rzemieślników i pasjonatów dobrych wypieków. W ten sposób co roku oddaje się hołd rzemieślniczej, codziennej pracy, bez której chyba nikt nie wyobraża sobie życia. W tym czasie paryski bruk przed katedrą Notre Dame tętni życiem. Odbywają się konkursy, degustacje, warsztaty, dni otwarte w niektórych piekarniach. 

 



Anna Hildago i Xavier Netry

W tym roku uroczystości zostały otwarte przez panią mera Paryża - Annę Hidalgo, która wręczyła nagrodę dla najlepszej bagietki wypiekanej w stolicy Francji. Konkurs odbył się wcześniej, ale zwycięzca Xavier Netry z piekarni „Utopie”, nagrodę odebrał właśnie podczas La Fête du Pain. Co ciekawe w konkursie startował już po raz czwarty. Tym razem ze znakomitym skutkiem.  – Trzeba wykazać się wytrwałością i udało się – mówił zwycięzca – Bagietka będzie codziennie w Pałacu Elizejskim (to m.in. jedna z nagród dla piekarza, dostarczanie pałacowi prezydenckiemu przez rok pieczywa – przyp. red.). To prawdziwy zaszczyt dla rzemieślnika. To trudny zawód – przyznaje Netry – Życie towarzyskie wtedy zanika. Zacząłem pracować w piekarnictwie bardzo wcześnie, trochę z potrzeby, ale stało się to potem moją pasją


Najlepsza bagietka rzemieślnicza we Francji 2024 roku

 



Podczas La Fête du Pain rozstrzygnięto konkurs na Najlepszą Bagietkę Rzemieślniczą we Francji (nie mylić z konkursem na Najlepszą Bagietkę w Paryżu, to dwa różne konkursy). W tym roku zwycięzcą został Nicolas Ledoux, z gminy Citers, z regionu Bourgogne-Franche-Comté. Konkurs zorganizowała już po raz 10-ty La Confédération de la Boulangerie et Boulangerie-Pâtissierie Française, czyli Francuska Konfederacja Piekarnictwa i Cukiernictwa. Na czele jury stał Pascal Barillon. Oceniano jak zwykle smak i wygląd miąższu oraz skórki, stopień wypieczenia i napowietrzenie ciasta. – Jestem bardzo dumny – powiedział po ogłoszeniu wyników Nicolas Ledoux. Tuż po przyznaniu tytułu musiał podwoić produkcję bagietek. – Mam nadzieję, że ten tytuł przyczyni się do mojej większej rozpoznawalności. Jak przyznaje czasy są ciężkie, po odjęciu kosztów produkcji i kosztów pracy, niewiele zostaje jako czysty zarobek za ciężką pracę – podkreśla. Małym bonusem wygranej było to, że szukając od roku pracownika, teraz znalazł go w ciągu tygodnia. Nicolas Ledoux zamierza pod koniec maja zorganizować uroczyste spotkanie - degustację, by fetować wygraną. Następny cel jaki sobie postawił, to udział w konkursie na najlepszego croissanta. 

Najlepszy croissant 

 


Pozostając w tematyce croissanta, kolejny konkurs rozgrywany w ramach Święta Chleba dotyczył właśnie tego wypieku. W tym roku zwycięzcami zmagań na Najlepszego Croissanta du Grand Paris (tak brzmi pełna nazwa) została piekarnia "La Maison Doucet” z Paryża z 12 dzielnicy, reprezentowana przez Georges’a et Océane Doucet (ojciec z córką). Konkurs na najlepszego croissanta był zorganizowany podczas święta już po raz 23. Sześćdziesięciu profesjonalistów oceniało - jak zawsze - wypieczenie, kształt, wygląd, regularność, listkowanie ciasta, teksturę, smak i zapach. Przedstawiciele zwycięskiej piekarni z Maison Doucet skomentowali wygraną – U nas piekarnictwo to więcej niż zawód. To historia rodziny i historia pasji. Uczestnicząc w konkursie pracowaliśmy nad każdym detalem, udoskonalaliśmy receptury z pełną dbałością i dyscypliną. Nasz produkt to owoc pracy grupowej między ojcem a córką - powiedział Georges Doucet.

Najlepsza kanapka rzemieślnicza!

Konkurs na najlepszego sandwicha rzemieślniczego zorganizowano po raz pierwszy. Kanapka stała się niezbędnym produktem w każdej piekarni. Piekarnie rzemieślnicze przykładają dużą wagę do jakości swojej kanapki i do tego, z czego jest skomponowana. Do konkursu stanęło 15 kandydatów. Każdy kandydat przygotowywał trzy sandwiche w trzech kategoriach: wegańskiej, mięsnej i z owocami morza. Zwycięzcą został Dorian Kintzinger, piekarz z Colmar. Konkurs miał pokazać, że kanapka może oryginalna i zasługuje pieczołowite przygotowanie.

 


Plakat tegorocznego Święta Chleba nawiązuje swoją tematyką do igrzysk olimpijskich, które za kilka tygodni będą mieć miejsce w Paryżu. Grafika pokazuje, jak ważnym produktem jest chleb dla sportowców ze względu na swoje właściwości odżywcze.

Katarzyna Szarek


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji