...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Najstarszy chleb odkryty przez archeologów w Turcji

Na słynnym stanowisku archeologiczny, Çatalhöyük, odkryto wykopalisko, które może zmienić dotychczasowe przekonanie na temat tego jak wiele wieków może przetrwać chleb. Ten znaleziony w Turcji liczy ponad 8 tys. lat!

Chleb, będący jednym z najstarszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych, ma długą i fascynującą historię, sięgającą tysięcy lat wstecz. Tegoroczne odkrycie w Turcji rzuca nowe światło na początki piekarnictwa i sposoby żywienia naszych przodków. Archeolodzy natrafili na ślady najstarszego chleba, który może przedefiniować nasze rozumienie rozwoju rolnictwa i kultury kulinarnej w pradawnych cywilizacjach.

Wykopaliska prowadzone w Çatalhöyük, jednym z najważniejszych stanowisk archeologicznych w Turcji, przyniosły sensacyjne odkrycie. Çatalhöyük, jedna z największych i najlepiej zachowanych osad neolitycznych na świecie, dostarczyła wielu cennych informacji o życiu w neolicie. Tym razem archeolodzy natrafili na pozostałości chleba, który datowany jest na około 6600 lat p.n.e. Znalezisko to jest o tyle niezwykłe, że przesuwa wstecz dotychczas znane początki pieczenia chleba.

Metody Badawcze

Podczas nowych wykopalisk archeolodzy z Uniwersytetu Necmettin Erbakan odkryli starożytny budynek z piecem w obszarze Mekan 66 na stanowisku Çatalhöyük. W pobliżu pieca znaleźli nasiona pszenicy, jęczmienia i grochu, a także „gąbczastą” pozostałość organiczną.

 

zdjęcie: Necmettin Erbakan University.

 

„Na podstawie obserwacji, analizy i datowania możemy stwierdzić, że to znalezisko jest najstarszym chlebem na świecie” – ogłosił Ali Umut Turkcan, profesor na Uniwersytecie Anadolu i szef komisji wykopaliskowej.

Analiza znaleziska wymagała zastosowania zaawansowanych metod badawczych. Fragmenty przypominające chleb były poddane mikroskopowym badaniom, które pozwoliły na identyfikację składników. Dzięki technikom takim jak skaningowa mikroskopia elektronowa oraz spektrometria mas, naukowcy byli w stanie zidentyfikować ślady węglowodanów i białek, potwierdzając, że odkryte resztki to rzeczywiście chleb.

Znaczenie Odkrycia

Odkrycie najstarszego chleba w Çatalhöyük ma ogromne znaczenie dla zrozumienia ewolucji diety człowieka. Wskazuje ono, że już w tym okresie ludzie byli w stanie przetwarzać zboża w sposób bardziej zaawansowany, niż dotychczas sądzono. To znalezisko sugeruje również, że początki rolnictwa mogły mieć miejsce wcześniej, a umiejętności pieczenia chleba mogły być bardziej rozpowszechnione wśród dawnych społeczności.

źródło: Sci.news

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji