...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Druk 3D ograniczy marnowanie pieczywa?

Był już recykling, upcycling, a teraz nadszedł czas na upprinting. Druk 3D, który pozwala na ponowne wykorzystanie okruszków i pozostałości pieczywa do produkcji żywności. Od trzech lat pracuje nad tym Elzelinde van Doleweerd, twórczyni Upprinting Food.

W tej technologii istotą jest odwadnianie (liofilizowanie). Okruszki czy inne odpadki żywności jak np. resztki warzyw, ziół i owoców są przerabiane na jadalną masę, którą można drukować w fantazyjnych kształtach. Produkt finalny przypomina ciasteczka lub krakersy i ma dość długi termin przydatności do spożycia. Liofilizacja pomaga eliminować potencjalne bakterie, a druk 3D otwiera możliwości tworzenia ciekawych form i kreowania nowych doświadczeń kulinarnych.

 


Dla Holenderki Elzelinde Van Doleweerd jedzenie jest materiałem do tworzenia i eksplorowania. Lubi eksperymentować, łączyć smaki, tekstury. W swojej pracy licencjackiej na kierunku projektowania przemysłowego na Uniwersytecie Technicznym w Eindhoven postanowiła zmierzyć się z marnowaniem żywności. W swoich badaniach skupia się zarówno na aspektach technologicznych dotyczących produkcji żywności, jak i na wyzwaniach społecznych. Projekt Upprinting Food dotyczy więc zrównoważonego rozwoju i żywności, a jego celem jest stworzenie koncepcji żywności wyprodukowanej z odpadów spożywczych za pomocą druku 3D. Van Doleweerd podejmuje współpracę z różnymi firmami; w kooperacji z jednym z chińskich producentów bada możliwości wykorzystania odpadów z ryżu czy pochrzynu, razem z Fermentation Art eksperymentowała z dehydracją kimchi, a ze Studio Barbara Gollackner współtworzyła koncepcje dla Wasteware Dinner Event. Sam startup Upprinting Food powstał w 2019 roku, od początku wykorzystując produkty nienadające się już do sprzedaży, np. przywiędłe warzywa i owoce czy czerstwe pieczywo. Przerabianie ich na puree z dodatkiem rozmaitych ziół i przypraw, liofilizacja i druk 3D pozwalają nadać im nową jakość.

 


ESS

źródło >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji