Zobacz olśniewające prace z czekolady, którymi Igor Zaritskiy zdobył szansę na podium w Paryżu w międzynarodowym finale prestiżowych mistrzostw.
Choć był jedynym kandydatem w eliminacjach, z pewnością i tak byłby bezkonkurencyjny! Igor Zaritskiy z najwyższą klasą, starannością i determinacją wywalczył sobie udział w światowym finale World Chocolate Masters.
Jego zadaniem było przygotowanie ciastka pod hashtagiem #TASTE, wegańskiem przekąski czekoladowj - #SNACK, praliny #BONBONS i przede wszystkim spektakularnej rzeźby #DESIGN, którą pokazał głębokie zrozumienie przewodniego tematu konkursu: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE.
Jego rzeźba czekoladowa to kolorowy, ambitny, pełny nadziei i w 100% jadalny eksponat, który opowiada o tym, jak powinniśmy zadbać o to, co daje nam natura. Przedstawił to wszystko w symbolicznej postaci dziecka z przyszłości, które stąpa na latach postępu zbudowanego przez kolejne pokolenia ludzkości. A zarazem sięga ręką w przyszłość.
Naszy kandydat do tytułu World Chocolate Masters ujął jury recepturami bez użycia sztucznych aromatów, barwników czy innych ulepszaczy. Jego pralina to ganach z rokitnika z aromatem leśnych grzybów i liofilizowanych poziomek, z chrupiącą praliną z orzechów laskowych.
Inspiracją dla jego przekąski czekoladowej jest niecierpliwość młodości i chęć posiadania wszystkiego jednocześnie. To wszystko zostało osiągnięte przez użycie aromatycznej czekolady Cacao Barry® Fleur de Cacao 70 % z wegańskim karmelem kokosowym, praliné z pistacjami i czekoladą Madirofolo, karmelizowane migdały i orzechy laskowe oraz mieszankę pysznych draży owocowych. Całość została zaserwowana w pudełku wykonanym z papieru z recyklingu.
W świeżym ciastku dnia Igor połączył chrupiące ciastko kruche z delikatnym musem czekoladowym, wyrazistym marcepanem z orzechów laskowych, świeżymi śliwkami flambé, orzechami włoskimi i estragonem, jako wykończenie.
Jury w składzie Aleksandra Sowa – Trzebińska, Krzysztof Ilnicki i Maciej Majzon – Wójtowicz oceniło wszystkie prace Igora oraz jego prezentację interpretacji tematu konkursu #YOU i na podstawie zdobytych punktów, Igor zakwalifikował się do zmierzenia się w finale w Paryżu w przyszłym roku, gdzie będzie reprezentował Polskę i zawalczy o tytuł World Chocolate Masters!