Dla lepszego wykorzystania maksimum surowca z owoców kakaowych szwajcarsko-ghański startup Koa otworzył właśnie największą w Afryce przetwórnię. Celem jest rozwijanie współpracy z małymi producentami kakao, pozyskiwanie kontrahentów i wspólne tworzenie innowacji do produkcji czekoladowej, cukierniczej czy dla branży napojów.
Koa, startup istniejący od 2017 roku, do tej pory przetworzył 800 ton owoców kakaowca, wykorzystując także jego najbardziej pomijane części, zazwyczaj traktowane jako odpady. Pracę i przychody uzyskało ponad 2000 właścicieli małych plantacji kakaowych. Koa przekonuje, że całe owoce kakaowca są wartościowe, da się uzyskać z nich cenne składniki i tworzyć innowacyjne, zrównoważone produkty. Firma planuje pozyskać do współpracy kolejnych 1000 farmerów, stworzyć 250 nowych miejsc pracy, mieć pozytywny wpływ na przemianę łańcucha produkcji kakao. Nowo wybudowana fabryka (już druga otwarta przez Koa) mieści się w Akim Achiase, w Regionie Wschodnim Ghany. Według rządu Ghany jej działanie może mieć duże znaczenie dla tamtejszej transformacji przemysłowej i budowania najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności, co pomoże temu regionowi zaistnieć na światowym rynku.
ESS
źródło: KLIK!
zdjęcia: mat pras KOA