...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Lodziarski hit 2021 roku

Czekolada, pomarańcza i krem mantecado – hiszpańska spuścizna kulinarna zamknięta w jednym lodzie. To właśnie ten smak został uznany za smak roku i wkrótce w różnych wariacjach pojawi się w całej Europie.

Ruszyły przygotowania do 9. edycji Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych, który obchodzony jest 24 marca. Celem tego święta są promocja rzemiosła i wspieranie produkcji wysokiej jakości lodów. Data ta stała się niejako wyznacznikiem oficjalnego początku sezonu, w którym można cieszyć się jednym z najbardziej lubianych smakołyków na świecie. To też jedyna data, jaką Parlament Europejski zdecydował się poświęcić produktowi spożywczemu! W tym roku święto to ma wymiar szczególny – po zeszłorocznym kiepskim sezonie organizatorzy chcą wzbudzić w producentach rzemieślniczych lodów chęć do pracy, dodać im odwagi w niepewnych czasach i pobudzić kreatywność.

Smak Roku 2021

Jednym ze stałych elementów lodziarskiego święta jest wskazanie smaku roku. Za każdym razem jest on wybierany przez inny kraj europejski, a następnie 24 marca gości w witrynach lodziarskich wszystkich uczestniczących w programie lodziarni. W ubiegłym roku królował jogurt z truskawką, czyli wybór Holandii. Smakiem tego sezonu ma być mantecado wskazane przez Hiszpanię, czyli jajeczne lody waniliowe z nutami gałki muszkatołowej, cytryny i cynamonu. Choć z pozoru przypominają lody waniliowe, są od nich znacznie bardziej intensywne. Zawierają variegato pomarańczowy, a zwieńczone są wiórkami gorzkiej czekolady.

 

 

Takie połączenie to idealne odzwierciedlenie kulinarnych tradycji kraju, który od wieków funkcjonuje na styku różnych kultur i tradycji. W istocie, wanilia zawdzięcza swoją nazwę hiszpańskim konkwistadorom, to ten naród sprowadził czekoladę do Europy. Hiszpania jest także wiodącym europejskim producentem pomarańczy (3,4 miliona ton zebranych tylko w 2019 roku) i jednym z czołowych światowych ich eksporterów.

Słodko-gorzkie, kremowe i chrupiące mantecado to przysmak, który bawi się kontrastami, znajdując równowagę zdolną podbić bardziej wymagające podniebienia. Ale także po to, aby zaostrzyć kreatywność rzemieślników, którzy chcą zaoferować klientom unikatową interpretację smaku roku, wykorzystując lokalnych składniki i surowce.

Ciekawostka

Mantecado to w oryginale tradycyjne hiszpańskie ciastka typu shortbread, pieczone i jedzone w okresie świąt. Ich korzenie sięgają XVI-wiecznej społeczności zamieszkującej Andaluzję. Na recepturę składają się: mąka pszenna, mleko, cukier, jaja, masło (lub smalec), cynamon i cytryna. Te składniki – oprócz mąki – znalazły się również w lodach. Tym, co wyróżnia tradycyjne lody mantecado, jest przygotowanie na bazie kremu jajecznego z żółtek, przez co wyróżnia je intensywny kolor.

 

 

Lodziarze zjednoczeni online

W 2021 roku lody rzemieślnicze, jak nigdy dotąd, stają się symbolem jedności wszystkich Europejczyków, którzy spotkali się, aby stawić czoła globalnemu pandemicznemu kryzysowi. Rzemieślnicy pokazują, że robią wszystko, by pokonać piętrzące się trudności. Znaleźli nowe, cyfrowe sposoby dzielenia się wiedzą i doświadczeniem. W rezultacie, po edycji w 2020 roku, która po raz pierwszy w historii w wielu krajach była wyłącznie wirtualna ze względu na lockdown, Gelato Day 2021 odbędzie się zarówno stacjonarnie, jak i w wersji cyfrowej. Wafelki i kubeczki z lodami będą zamawiane z lodziarni, a następnie dostarczane bezpośrednio do domu. Będzie to możliwe dzięki Deliveroo, wiodącej w Europie platformie internetowej do dostarczania żywności, która została partnerem Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych.

 

 

Zgodnie z tradycją lodziarskiemu świętu towarzyszyły będą również konkursy, kursy mistrzowskie oraz wiele innych wirtualnych i stacjonarnych wydarzeń. Wszystko po to, by promować lody tworzone z pasją i tradycją.

 O Europejskim Dniu Lodów Rzemieślniczych

Dzień Europejskich Lodów został stworzony przez Longarone Fiere i Artglace, a edycja 2021 obejmuje partnerstwa z Włoskim Krajowym Stowarzyszeniem Producentów Maszyn, Osprzętu i Armatury (ACOMAG), Włoskim Stowarzyszeniem Producentów Lodów, CNA, Komitetem Kampanii ds. Gelato Makers, Confartigianato, sekcją Gelato Włoskiej Konfederacji Cukierników (Conpait), Włoską Federacją Lodziarzy, Narodowym Komitetem Obrony i Rozpowszechniania Rzemieślniczych i Własnych Marków Gelato (GA), Rzemieślniczymi Lodziarzami Regionu Triveneto (GAT), Masters of Italian Gelato, Ilgelatoartigianale.info oraz Międzynarodową Wystawą Ręcznie Robionych Lodów, Ciastek, Czekoladek, Wypieków i Kawy włoskiej Exhibition Group (SIGEP).

Więcej informacji na temat 9. edycji Gelato Day można znaleźć na stronie www.gelato-day.com oraz na oficjalnej stronie Gelato Day na Facebooku (@ 24MarzoEuropeanGelatoDay) oraz na Instagramie (@Gelato_Day).

Twórcy i partnerzy zapraszają wszystkich rzemieślników z Włoch i Europy do wzięcia udziału w tegorocznej edycji, rejestrując się na stronie www.gelato-day.it.

Bieżące wydanie czasopisma

Ile trwa przygotowanie słodkiego stołu? Jak składać tort? Jakie ranty najlepiej się sprawdzą? Wreszcie - co naprawdę wchodzi w skład ceny tortu. A także kasztanowe bochenki, pachnące ciastka oraz piekarnia jako oaza spokoju. Zapraszamy!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji