Ponad 10 lat przyszło nam czekać na polską premierę tej książki. Zatem trudno się dziwić entuzjazmowi domowych i rzemieślniczych piekarzy, którzy z receptur Chada Robertsona korzystają od lat. „Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata” to druga – obok słynnej książki Hamelmana o chlebie – piekarska biblia.
Podobne artykuły
Chleb o smaku pieczywa na zakwasie?Listopadowy Mistrz Branży - dla głodnych wiedzy i inspiracjiNowe spojrzenie na chlebChad Robertson, współwłaściciel piekarni Tartine w San Francisco, stworzył autorską metodę przygotowania chleba, której poświęcił 20 lat życia. Choć w sztuce piekarskiej szkolił się u mistrzów, jak sam pisze, nikt nie nauczył go piec bochenka jego marzeń. Jego najlepszy na świecie chleb, który doskonale sprzedaje się w Tartine, dzięki książce wydanej w 2010 roku pieką piekarze na całym świecie.
Robertson zaczyna od historii swojego chleba, którą tworzył wiele lat, opowiada o podróżowaniu po świecie i szkoleniach u najlepszych piekarzy, wprowadza w tajniki swojej metody. Potem pokazuje czytelnikowi swój podstawowy przepis na wiejski chleb i jego wariacje, pokazuje, jak z tego ciasta po odpowiednich modyfikacjach upiec pizzę czy focaccię. Temu tematowi poświęca cały rozdział, prawie 70 stron. Potem wprowadza receptury na chleby pełnoziarniste, bagietki, brioszki czy croissanty, szczegółowo opisując użycie różnych rodzajów mąki, techniki, specyfikę kolejnych wypieków. W ostatnim rozdziale autor, którego cechuje prawdziwy szacunek do chleba, pokazuje całkiem spory zbiór sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Autorem zdjęć do książki jest Eric Wolfinger, który przed rozpoczęciem kariery fotografa kilka lat pracował jako kucharz i piekarz. Dołączył do teamu Tartine w 2005 roku, nie mając pojęcia o pieczeniu chleba. Całkowicie jednak podzielał pasję założyciela piekarni i rozumiał jego wizję. Wiele godzin spędzili razem na niekończących się rozmowach o chlebie i surfowaniu oraz na wypiekaniu kolejnych bochenków, co umożliwiło im także wspólną pracę nad książką.
Ponad 300 stron książki „Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata” to fascynująca podróż, potężna dawka wiedzy, obraz prawdziwej pasji człowieka, dla którego chleb jest nie tylko podstawą posiłku, ale i centrum codziennego życia.