...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

O najlepszym chlebie na świecie

Ponad 10 lat przyszło nam czekać na polską premierę tej książki. Zatem trudno się dziwić entuzjazmowi domowych i rzemieślniczych piekarzy, którzy z receptur Chada Robertsona korzystają od lat. „Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata” to druga – obok słynnej książki Hamelmana o chlebie – piekarska biblia.

Chad Robertson, współwłaściciel piekarni Tartine w San Francisco, stworzył autorską metodę przygotowania chleba, której poświęcił 20 lat życia. Choć w sztuce piekarskiej szkolił się u mistrzów, jak sam pisze, nikt nie nauczył go piec bochenka jego marzeń. Jego najlepszy na świecie chleb, który doskonale sprzedaje się w Tartine, dzięki książce wydanej w 2010 roku pieką piekarze na całym świecie. 

 

 

Robertson zaczyna od historii swojego chleba, którą tworzył wiele lat, opowiada o podróżowaniu po świecie i szkoleniach u najlepszych piekarzy, wprowadza w tajniki swojej metody. Potem pokazuje czytelnikowi swój podstawowy przepis na wiejski chleb i jego wariacje, pokazuje, jak z tego ciasta po odpowiednich modyfikacjach upiec pizzę czy focaccię. Temu tematowi poświęca cały rozdział, prawie 70 stron. Potem wprowadza receptury na chleby pełnoziarniste, bagietki, brioszki czy croissanty, szczegółowo opisując użycie różnych rodzajów mąki, techniki, specyfikę kolejnych wypieków. W ostatnim rozdziale autor, którego cechuje prawdziwy szacunek do chleba, pokazuje całkiem spory zbiór sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

Autorem zdjęć do książki jest Eric Wolfinger, który przed rozpoczęciem kariery fotografa kilka lat pracował jako kucharz i piekarz. Dołączył do teamu Tartine w 2005 roku, nie mając pojęcia o pieczeniu chleba. Całkowicie jednak podzielał pasję założyciela piekarni i rozumiał jego wizję. Wiele godzin spędzili razem na niekończących się rozmowach o chlebie i surfowaniu oraz na wypiekaniu kolejnych bochenków, co umożliwiło im także wspólną pracę nad książką.

Ponad 300 stron książki „Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata” to fascynująca podróż, potężna dawka wiedzy, obraz prawdziwej pasji człowieka, dla którego chleb jest nie tylko podstawą posiłku, ale i centrum codziennego życia.


Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji