Od 9 do 13 października w Weronie 8 drużyn narodowych będzie rywalizować o tytuł najlepszego panettone na świecie. Nasz kraj będzie reprezentować jeden z najbardziej rozpoznawalnych piekarzy w Polsce, Jacek Wiarek z piekarni Gryzmi w Zabrzu.
W tym roku najsłynniejsze zawody w panettone rozgrywane są w zespołach, a nie w pojedynkę. Pierwsza edycja Teamowych Mistrzostw Świata Panettone rozpocznie się 9 października. Międzynarodowe wydarzenie organizowane i promowane jest przez Akademię Drożdży Macierzystych i Włoskiego Panettone (Mother Yeast and Italian Panettone Academy), we współpracy z Host Milano i Italian Gourmet jako oficjalnym partnerem medialnym. Osiem drużyn, złożonych z mistrzów z każdego kraju, będzie rywalizować w przygotowaniu słynnego bożonarodzeniowego wypieku, aby zdobyć pierwszy tytuł PWC (Mistrzostwa Świata Panettone) .
Otwarcie tego ekscytującego konkursu odbędzie się wieczorem 9 października w Eataly w Weronie, podczas którego, również w obecności instytucji, publiczności zostanie zaprezentowanych osiem rywalizujących zespołów. Dopiero po pierwszym dniu poświęconym odświeżaniu zakwasu do zawodów nastąpi pierwsza runda wyzwania: od 10 do 11 października w laboratoriach grupy Polin rywalizować będą 4 najlepsze europejskie zespoły , natomiast 12 i 1 października 13-tego w zawodach wezmą udział 4 spoza Europy reprezentacje narodowe. Każdy zespół będzie się składał z trzech profesjonalistów i menadżera zespołu, koniecznie należącego do reprezentowanego narodu, wybranego i powołanego przez szkoły zawodowe zgłoszone przez Konsulaty do Akademii MLM.
Zawodnicy będą musieli wykazać się umiejętnościami, wykonując dziesięć identycznych panettone, wykonanych w trzech wersjach: klasyczne panettone włoskie, panettone czekoladowe oraz innowacyjne „panettone słone (wtrawne)” na zakwasie.
14 października w HostMilano w Fiera Milano od godziny 17:00 zostanie ogłoszony zwycięzca pierwszego trofeum PWC wraz z wręczeniem nagród specjalnych przyznanych przez przewodniczących jury. Dla drużyny, która zajmie 1. miejsce, do wygrania jest Puchar Świata i złoty medal, a także nagroda w wysokości 5000 euro i dostawa produktów od sponsorów mistrzostw; drugie miejsce w rankingu otrzyma srebrny medal i nagrodę w wysokości 3000 euro, natomiast zdobywcy brązowego medalu będą uprawnieni do wygranej o wartości 2000 euro. Wręczonych zostanie także sześć nagród specjalnych za: najlepsza organizację miejsca pracy; czystość pracy; współpracę zespołową - „Team Play”; za najlepszą prezentację; najlepsze opakowanie i za najlepsze broszury.
Nasz kraj reprezentują Jacek Wiarek i Kamil Holeska z piekarni Gryzmi w Zabrzu. Piekarze z ponad 15-letnim doświadczeniem specjalizują się w wypiekaniu chlebów i ciast na zakwasie, pielęgnując tradycję oraz sztukę rzemiosła. Kierownikiem zespołu jest Raffaele Derosa, konsultant techniczny i organizator kursów kulinarnych, targów i seminariów, zajął się prezentacjami związanymi z lodami i piekarnią, koordynacją produkcji. Kapitanem i rzecznikiem jest Cesare Candido, właściciel firmy Cesarepolo w której prowadzi szkolenia w sektorze gastronomicznym. Jako szef kuchni prowadzi szkołę gotowania, Akademię kuchni włoskiej. Do dziś jest koordynatorem produkcji Food Service oraz konsultantem kulinarnym i technologicznym.
źródło: KLIK!