...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Piekarstwo starsze niż rolnictwo

Międzynarodowy zespół archeologów prowadzący badania w północno-wschodniej Jordanii na terenach dawnych osad myśliwsko-zbierackich Shubayqa 1 natrafił na kawałek zwęglonego podpłomyka.

Okazuje się, że to najstarsze pieczywo odnalezione na świecie - ma blisko 14,5 tysiąca lat. O sensacyjnym znalezisku poinformował Uniwersytet w Kopenhadze.

Uważane dotąd za najstarsze ślady wypieku chleba są o ok. 4 tysiące lat młodsze. Okazuje się, że ludzie wypiekali chleb, zanim rozwinęli rolnictwo (datowane na neolit, czyli ok. 10 tys lat p.n.e.). Badacze będą próbowali sprawdzić, czy umiejętność wypieku chleba z dzikich zbóż miała wpływ na decyzję ówczesnych ludzi o podjęciu prób wysiewu i uprawy roślin, a co za tym idzie - na wybór osiadłego trybu życia. Być może to wypiek chleba był początkiem rolnictwa, a nie odwrotnie - jednocześnie stał się początkiem naszej cywilizacji.

Resztki pożywienia znalezione na stanowisku archeologicznym w Jordanii zostały dokładnie zbadane pod mikroskopem elektronowym. Natufijscy myśliwi i zbieracze żyjący na tym terenie wiedzieli nie tylko, jak pozyskiwać ziarna, ale także jak je oczyszczać, mielić, jak zagniatać ciasto z mąki i wody i jak je piec.

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji