...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Pierwsze mistrzostwa Francji w wypieku donuta!

Nie tylko bagietka i croissant, ale teraz również słynny pączek z dziurką doczekał się specjalnego konkursu. Jak widać Francja uwielbia branżowe zmagania i rywalizację. Kto okaże się mistrzem donuta?

Donut to wprawdzie cukierniczy pomysł Amerykanów, ale jak większość produktów zza oceanu stał się popularny także w kuchni europejskiej. I to tak bardzo, że Francuzi postanowili zorganizować pierwsze mistrzostwa tego kraju w jego wypieku. Będą one miały miejsce 30 i 31 marca 2022 roku w Paryżu w Porte de Versailles podczas festiwalu „Sandwich&Snack Show”.

 


Recepturę na ten amerykański pączek z dziurką wymyślił i opatentował w 1872 roku John Blondel. W latach 90 - tych donut pojawił w europejskiej gastronomii i podbił podniebienia Francuzów. Dziś sprzedaje się we Francji 300 000 sztuk donutów każdego dnia (informacja za boulangerie – bakery.com). W związku z tak szaloną wręcz popularnością, było oczywiste, że donut zasłużył  na własny konkurs – stwierdził  Christophe Bal – dyrektor generalny organizatora konkursu firmy „Dawn Foods France”, która produkuje mieszanki dodawanie do donutów. Celem zmagań cukierników jest pokazanie jak wypiekać ten specjał, który jest już takim samym sztandarowym produktem we francuskim cukiernictwie jak choćby czekoladowy ekler. Osoby biorące udział w konkursie będą musiały przygotować donuta według klasycznej receptury, następnie według receptury wskazanej przez jury, a na koniec przygotują donuta własnego pomysłu. Oceniana będzie technika, pomysłowość oraz różnorodność smaków pączka amerykańskiego. Nagroda to czek na  sumę 1000 euro. 

KS

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji