Nie tylko bagietka i croissant, ale teraz również słynny pączek z dziurką doczekał się specjalnego konkursu. Jak widać Francja uwielbia branżowe zmagania i rywalizację. Kto okaże się mistrzem donuta?
Donut to wprawdzie cukierniczy pomysł Amerykanów, ale jak większość produktów zza oceanu stał się popularny także w kuchni europejskiej. I to tak bardzo, że Francuzi postanowili zorganizować pierwsze mistrzostwa tego kraju w jego wypieku. Będą one miały miejsce 30 i 31 marca 2022 roku w Paryżu w Porte de Versailles podczas festiwalu „Sandwich&Snack Show”.
Recepturę na ten amerykański pączek z dziurką wymyślił i opatentował w 1872 roku John Blondel. W latach 90 - tych donut pojawił w europejskiej gastronomii i podbił podniebienia Francuzów. Dziś sprzedaje się we Francji 300 000 sztuk donutów każdego dnia (informacja za boulangerie – bakery.com). W związku z tak szaloną wręcz popularnością, było oczywiste, że donut zasłużył na własny konkurs – stwierdził Christophe Bal – dyrektor generalny organizatora konkursu firmy „Dawn Foods France”, która produkuje mieszanki dodawanie do donutów. Celem zmagań cukierników jest pokazanie jak wypiekać ten specjał, który jest już takim samym sztandarowym produktem we francuskim cukiernictwie jak choćby czekoladowy ekler. Osoby biorące udział w konkursie będą musiały przygotować donuta według klasycznej receptury, następnie według receptury wskazanej przez jury, a na koniec przygotują donuta własnego pomysłu. Oceniana będzie technika, pomysłowość oraz różnorodność smaków pączka amerykańskiego. Nagroda to czek na sumę 1000 euro.