Według szybkiego szacunku GUS, w sierpniu 2023 r. ceny żywności w Polsce były o 12,7% wyższe niż w sierpniu roku 2022. Jak, mimo rosnących cen, przekonać klientów do zakupów, a tym samym rozwijać swoją firmę? Jak sprawić, by jedzenie wciąż dawało radość?
Podobne artykuły
Biznes, trendy, środowisko. Branża spożywcza spotka się w PoznaniuPiekarstwo w centrum branży spożywczejMistrzowie Smaku wracają. Kilkuset menedżerów, kucharzy, kelnerów zawita na targiNa te i wiele innych pytań odpowiedzi poszukają wystawcy i goście targów POLAGRA, które rozpoczną się w środę
27 września w Poznaniu i potrwają trzy dni.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa podała, że tylko w tym roku ogólnoświatowe ceny żywności wzrosły o 12%! Podawany więc przez Główny Urząd Statystyczny wzrost cen żywności w Polsce o 12,7% niewiele różni się od ogólnoświatowej tendencji.
Skok cen na sklepowych półkach i w restauracjach oznacza wyższe przychody. Teoretycznie to dobra wiadomość, jednak wzrost ten należy traktować ostrożnie. Doskonale wiedzą o tym producenci żywności i technologii spożywczych, przetwórcy, dystrybutorzy, eksporterzy oraz właściciele firm z branży HoReCa, którzy przez cały czas szukają balansu między potrzebą wzrostu swoich firm a możliwościami zakupowymi konsumentów i klientów. Odpowiedź na tę potrzebę stanowi m.in. oferta niemal 200 wystawców salonów Food, HoReCa, Foddtech, którzy od 27 do 29 września zaprezentują swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Biznes i technologie
Targi POLAGRA, niegdyś kojarzone z rolnictwem, już dawno zmieniły swój charakter. To profesjonalne wydarzenie biznesowe, kierowane do właścicieli firm i managerów decydujących o kierunkach oraz przyszłości branży spożywczej i gastronomii. Nie przez przypadek goszczą na nich przedstawiciele władz rządowych i samorządowych, izb branżowych oraz managerowie i właściciele firm.
W tym roku swoją obecność mocno zaznaczają firmy z branż mleczarskiej oraz mięsnej. Te pierwsze można będzie spotkać m.in. na stoisku Polskiej Izby Mleka, te drugie w strefie „Mięso z Polski”. Przez trzy „polagrowe” dni dużo będzie działo się w dziedzinie produktów i technologii spożywczych. Wystawcy salonów Food Foodtech oferują nowoczesne rozwiązania, z których 23 zostały nagrodzone Złotym Medalem Grupy MTP.
Wiedza dająca przewagę
Nowoczesne produkty i technologiczne nowości to tylko część przewagi. Niezwykle istotny pozostaje szeroki ogląd sytuacji na rynkach polskim i zagranicznym oraz ekspercka wiedza. Właśnie dlatego tegoroczny program targów POLAGRA jest tak bogaty.
Goście znajdą w nim praktyczne szkolenia prowadzone przez przedstawicieli czterech kancelarii, eksperckie wykłady dla branży HoReCa, prelekcje na temat aktualnych trendów i najnowszych rozwiązań oraz praktyczny poradnik sprzedaży żywności w modelu e-commerce.
Arcyważną tematyką dla polskich producentów i dystrybutorów pozostaje eksport. Wiele rynków (np. chiński i wietnamski) otwiera się na polskie produkty. POLAGRA 2023 daje szansę na kontakty ze specjalistami także w tej dziedzinie.
Emocje, radość i przyjemność
Jedzenie powinno sprawiać przyjemność i wywoływać pozytywne emocje. O to zadbają m.in. uczestnicy 21. edycji Kulinarnego Pucharu Polski – wybitni kucharze i szefowie kuchni. Najlepszy duet poznamy w czwartek 28 września podczas uroczystej gali.
To ważny, ale nie jedyny konkurs na tegorocznych targach POLAGRA. Przed nami rywalizacja uczestników i uczestniczek Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy „Master Baker”. Warto im kibicować, choćby dlatego, że w strefie konkursowej unosić się będzie zapach świeżego chleba. Poczują go też wszyscy, którzy wybiorą się do strefy Forum Piekarskiego Zdrowe Pieczywo.
Fantastycznych aromatów nie zabraknie także w specjalnej strefie herbaty oraz na Festiwalu Kawy, po raz pierwszy goszczącym na targach POLAGRA. To wszystko oznacza, że przed wystawcami i gośćmi POLAGRY trzy biznesowe dni, niepozbawione edukacji, wiedzy, ale i przyjemności.
Co ważne, bilety na targi POLAGRA upoważniają do wejścia na targi opakowań Taropak, które odbędą się w tym samym czasie. Ostatni dzień tych wydarzeń będzie jednocześnie pierwszym targów Smaki Regionów, na których zaprezentują się lokalni producenci produktów spożywczych.
Targi POLAGRA
Kiedy: 27–29 września 2023, godz. 10:00–17:00
Gdzie: Międzynarodowe Targi Poznańskie, wejście: Hol Wschodni, ul. Głogowska 14 (przy Moście Dworcowym), pawilon nr 5
Kontakt dla mediów:
Bilety i program wydarzeń: www.polagra.pl