...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

W aferze solnej zawiodła uczciwość

- W tzw. aferze solnej, jak i w innych przypadkach, zawiodła zwykła uczciwość, a tej nie uregulują żadne odgórne przepisy - twierdzi Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Zwraca uwagę, że niesłusznie i nikczemnie narażono na szwank dobre imię firm i na utratę zaufania społecznego.

Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie

w sprawie upublicznienia przez GIS wykazu firm, które nieświadomie

dokonały zakupu oraz używały do produkcji sól przemysłową

 

W związku z ujawnieniem przez GIS, na wniosek warszawskiej Fundacji Pro-Test, listy firm, które do momentu ujawnienia fałszerstwa używały do produkcji artykułów spożywczych sól przemysłową, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej pragnie zwrócić uwagę osób zajmujących się tą sprawą, na aspekt niesłusznego i nikczemnego narażenia na szwank, niejednokrotnie wypracowywanego przez lata dobrego imienia firm, a w następstwie krzywdzącej utraty zaufania społeczeństwa do uczciwych producentów.

Bulwersujące opinię publiczną wykrycie stosowania soli przemysłowej w miejsce spożywczej dotknęło w równym stopniu rzemieślników, którzy szczycą się dawaniem konsumentom wysokiej jakości wyrobów, produkowanych z pasją, przy zachowaniu receptur ojców i dziadków. Otrzymywany przy zakupie soli atest stanowił potwierdzenie, iż produkt ten spełnia wszystkie określone wymagania dopuszczające do jego użycia w przetwórstwie żywności.

Zgodnie z informacją podaną w marcu zeszłego roku przez PIS, jak i w ostatnich dniach przez GIS, zabezpieczona i przebadana sól wypadowa nie stanowiła zagrożenia dla zdrowia konsumentów.   

Opublikowany wykaz firm obejmujący m.in. piekarnie i cukiernie potwierdza, że sól przemysłowa  była stosowana w tych zakładach. Co jednak istotne, w piśmie GIS z dn. 5 marca br., dołączonym do ujawnionej listy odbiorców feralnej soli, podkreślone zostało, że podmioty nabywające sól wypadową dokonywały zakupów w dobrej wierze, a po wykryciu sprawy, na własną rękę podejmowały kontrole i wycofywały z obrotu wyroby z udziałem sfałszowanej soli.

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, w imieniu członków nieświadomych kupna, a następnie użycia do produkcji sfałszowanej soli, wyraża ubolewanie z powodu zaistniałej sytuacji oraz nieumyślnego narażenia naszych konsumentów na jakiekolwiek szkody. Informujemy przy tym, że oferowane społeczeństwu wyroby były spożywane przez nich samych, jak i członków ich rodzin.

Sugerowana przez niektóre środowiska i opinię publiczną zmiana przepisów chroniących konsumentów, a tym samym zaostrzenie dotychczasowych kontroli produkcji żywności, nie wyeliminuje w naszej ocenie szkodliwych praktyk firm dopuszczających się przestępstw. Tak jak w tej tzw. „aferze solnej”, jak i innych przypadkach, zawiodła po prostu zwykła uczciwość, a tej nie uregulują żadne odgórne przepisy.

                                              

W imieniu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP

 Prezes Zarządu Głównego

Stanisław Butka

 

Czytaj również


Fundacja PRO-Test prosi o kontakt firmy pokrzywdzone

Sól wypadowa NIEAKTUALNA lista producentów

Oświadczenie SRP RP w sprawie soli wypadowej

Bieżące wydanie czasopisma

Czy cynamonki staną się jesiennym odpowiednikiem jagodzianek? Jak obniżyć food cost, nie zaniżając jakości produktu? Dlaczego sukcesja w branży stanowi problem?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji