Jubileuszowa edycja Festiwalu Truskawek Kaszubskich nie mogła obejść się bez tortu! Ten ważył kilkadziesiąt kilogramów, a oprócz truskawek znalazły się na nim ręcznie lukrowane pierniki z motywem tego owocu.
Jeśli święto to i tort! V edycja Festiwlau Truskawek Kaszubskich w Chmielnie nie mogła się obejść bez tak ważnego elementu. Z pomoca w dekoracji przybyła niezawodna Agnieszka Ganowicz-Rolbieckajest. Odebrała telefon z prośbą o pierniki, będąc z daleka od swojej pracowni. Wysłuchała, skwitowała, że to dziki pomył na ostatnią chwilę, ale tak, jak zawsze udźwignęła zadanie!
Rano następnego dnia, przez znaną nam obojgu i czytelnikom Mistrza Branży Karolę Bober otrzymałem przesyłkę z misternie wykonanymi ciasteczkami ozdobionymi przestrzennie wykonanymi artefaktami najbardziej chyba kaszubskimi z owoców.
Kiedy patrzę na zdjęcie, jestem pełen podziwu, że ta niewielkiego wzrostu, acz wielkiej wytrwałości kobieta dała radę w nocy poprzedzającej festyn wykonać dla mnie pierwowzory dzieł prezentowanych na zdjęciu.Trzeba powiedzieć uczciwie, że bez działania zgodnego z jej mottem – „Z sercem robione” pewnie nasz tort nie szczyciłby się tak sympatyczną ozdobą.
Ze względu na fakt, że patronat medialny nad festiwalem miał też Mistrz Branży, tą drogą dziękuję w imieniu redakcji za zapewnienie kolejnych doznań nie tylko uczestnikom festiwalu, ale również czytelnikom lub sieciowym obserwatorom.
Autor i współorganizator Festiwalu Truskawek Kaszubskich: Rafał Nowakowski