Credi Cookies Sensation, czyli ciasteczkowe seminarium, organizowane przez firmę Credin, na stałe wpisało się w wiosenny kalendarz imprez cukierniczych. Tegoroczna edycja miała miejsce 14-15 maja, tradycyjnie w siedzibie firmy położonej u podnóża malowniczej góry Ślęży na Dolnym Śląsku.
Credi Cookies Sensation, 14-15 maja 2013 r., Sobótka
Centralną częścią przedsięwzięcia były wypieki, czyli pokazy prowadzone na żywo przez technologów firmy Credin. Na czas spotkania firmowa pracownia szkoleniowa była doposażona przez zaprzyjaźnione firmy (INTERTECH, HERT, FRITSCH) w nowoczesne maszyny do półprzemysłowej produkcji słodyczy. To właśnie tutaj odbywała się produkcja tradycyjnych i nowatorskich ciasteczkowych specjałów, wpisujących się w aktualne trendy cukiernicze. Obok klasycznych kruchych, grahamowych, biszkopcików pojawiły się kokosanki czy groszek ptysiowy. Wszystkie były oparte na specjalnie przygotowanych mieszankach i koncentratach dostosowanych zarówno do konwencjonalnych metod przygotowania, jak i do aplikacji półprzemysłowej. Częścią pokazów, która zawsze bardzo interesuje cukierników i piekarzy, było ozdabianie wypieków rozmaitymi metodami. Ile dekoracji można przygotować przy użyciu czekolady, nadzień owocowych i mlecznych oraz posypek, ten tylko wie, co widział w akcji technologów firmy Credin.
W ciągu kilku godzin udało się przygotować próbki kilkunastu wyśmienitych produktów: od przygotowania, poprzez wypiek w piecach WIESHEU, po pakowanie na zautomatyzowanych liniach pakujących firmowanych przez ILAPAK i PROMARK.
Credin dziękuje firmom: COOKIE MACHINES/INTERTECH, HERT, FRITSCH/KONFRI, ILAPAK, PROMARK, WIESHEU, PROMAS, MAGOREX, BARBARA LUIJCX, FOOD COLOURS, GOODMILLS, BELUSA, BELL, DIASPOLIS, TEDMAR, MADISSA, CENTRUM WINA za pomoc w organizacji przedsięwzięcia. |
Oczywiście pokazy wypiekowe to nie wszystko. Credin pokazał też liczne specjały piekarskie i cukiernicze oparte na nowych i klasycznych składnikach oraz metody modellingu na żywo. Firmy zaprzyjaźnione udostępniały produkty i usługi w ramach wystawy i seminariów z prelekcjami. Nie mogło zabraknąć namiotu plenerowego ze stołami biesiadnymi, pysznego obiadu oraz degustacji win i kaw świata.
Imprezę odwiedziło ponad 300 osób z kilkudziesięciu film z całej Polski oraz krajów ościennych. Efektowne pokazy, dobry klimat, różnorodność ofert oraz atrakcyjna promocja zapewniły gościom dobrą zabawę oraz niewątpliwą inspirację do poszerzania oferty. Była też istotną lekcją usprawniania produkcji na wymagającym i stale ewoluującym rynku cukierniczym.
Do zobaczenia na Credi Cookies Sensation 2014 za rok w uroczej Sobótce!
autor: Norbert Łasak, Credin
fot. Credin