V60, chemex, aeropress, syphon – brzmi jak wyposażenie laboratorium. Tymczasem to wcale już nie takie nowe, ale dopiero zyskujące popularność w Polsce, akcesoria do zaparzania kawy. Potocznie nazywa się ją kawą „z przelewu” lub „dripem”.
Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Kawiarnia Kofeina, Opole. W dobrych kawiarniach parzy się różnymi metodami alternatywnymi. Od lewej: V60, chemex, syphon
Anna Owczarek – jako szefowa EuroGastro, największych targów gastronomiczno-hotelarskich w Polsce, stworzyła sekcję z ofertę dostawców kawy oraz dodatków, sprzętu i akcesoriów do jej parzenia i serwowania. Od 2002 r. współorganizuje Mistrzostwa Polski Barista, Latte Art, Cup Tasters, Coffee in Good Spirits i Brewers Cup. W latach 2011-2012 współtworzyła projekt palarni kawy – Kofi Brand, której misją w Polsce jest przygotowywanie kawy według światowych standardów speciality coffee. Organizatorka warsztatów, wykładów, programów szkoleniowych (m.in. “cup a kofi”, “o co chodzi z flavour wheel’, “sukces kawiarni lifestyle’owych”). Autorka cyklu artykułów o wprowadzaniu kawy do cukierni. Członek Speciality Coffee Association of Europe. Posiada certyfikat SCAE barista i Cup Taster. |
„Dripy” to niewielkie i proste w użyciu szklane, porcelanowe lub plastikowe urządzenia. Można je spotkać w dobrych kawiarniach i coraz częściej w domach. W odróżnieniu do popularnych ekspresów ciśnieniowych dripy zaparza się przelewowo, stąd nazwa „alternatywne metody zaparzania”, alternatywne do espresso. Natomiast podobnie jak w przypadku espresso, ważne przy tych metodach są ilość i gramatura kawy, ilość i temperatura wody, czas zaparzania i oczywiście jakość kawy. Choć urządzenia wyglądają niepozornie, zaparza się nimi na ogół kawy jednorodne najwyższej jakości (tzw. speciality). Metody te lepiej wydobywają wszelkie aromaty i charakterystyki smakowe oraz czystość smaku i słodycz kawy – dwa najważniejsze wyznaczniki kaw jakościowych. Jest to z pewnością najlepszy wybór dla tych, którzy piją czarną kawę.
Kawa zaparzona w urządzeniu clove, czyli tzw. skarpecie
Mistrzostwa w zaparzaniu Speciality Coffee
Dripy cieszą się dużym uznaniem branży zajmującej się produkcją kaw speciality, czyli kaw powstających z najwyższej jakości surowca, bez defektów, wypalanych tradycyjną metodą mistrzowską. Od trzech lat oddbywają się światowe mistrzostwa w zaparzaniu kawy tymi metodami. Organizuje je prestiżowa organizacja World Coffee Events, która powstała dzięki współpracy dwóch najważniejszych organizacji promujących kawy najwyższej jakości na świecie: Speciality Coffee Association of America oraz Speciality Coffee Association of Europe. Mistrzostwa składają się z dwóch rund. W pierwszej rundzie wszyscy zawodnicy zaparzają tę samą kawę, dostarczoną przez organizatora. Ich zadaniem jest zaparzyć i zaserwować trzy jednakowe kawy – po jednej dla każdego z sędziów. W tej konkurencji sędziowe oceniają wyłącznie jakość naparu, jego aromat, słodycz, czystość smaku, kwaskowatość, smak, cielistość, balans, posmak, jaki zostawia.
Kawa zaparzana w aeropressie. Na zdjęciu pierwszy z prawej zeszłoroczny Mistrz Polski Brewers Cup 2012
Nie wiedzą, jak napar został przygotowany oraz który zawodnik kawę zaparzał. W drugiej rundzie bierze udział sześciu najlepszych zawodników. Finaliści startują na kawach wybranych przez siebie. Zaparzają i serwują kawę na oczach sędziów, uzupełniając swój występ prezentacją na temat wybranej kawy i metody zaparzania. W Polsce również mamy swoich mistrzów. W 2011 r. został nim Tomasz Dziedzic z warszawskiej kawiarni Relaks, który zajął 5. miejsce na Mistrzostwach Świata. W 2012 r. mistrzostwo zdobył Marcin Wójciak z palarni Java Coffee Company, a w tym roku Leszek Jędrasik z Black & White Coffee. Leszek Jędrasik będzie tym samym reprezentował nasz kraj na Mistrzostwach Świata w Melbourne. Warto podkreślić, że zwycięzca startował na kawie z polskiej palarni kaw speciality, zatem sędziowie w Australii będą mieli okazję spróbować naszej rodzimej produkcji. Mistrzostwa organizuje Stowarzyszenie Speciality Coffee Association of Europe Polski Oddział.
Kawa niekomercyjna coraz bardziej popularna
Tegoroczne mistrzostwa odbyły się dzięki współpracy całego polskiego środowiska speciality coffee, które przy tej okazji zorganizowało również duże, bezpłatne warsztaty dla konsumentów popularyzujące dobrą kawę i najlepsze praktyki jej zaparzania. Wydarzenie odbyło się 27-28 kwietnia w warszawskim Klubie 1500 oraz palarni kawy Kofi Brand. Frekwencja potwierdziła, że zainteresowanie kawami niekomercyjnymi, produkowanymi w niszowych mikropalarniach rośnie i rynek ten będzie się rozwijał. Pomagają temu właśnie warsztaty, które pozwalają pokazać różnicę między kawami komercyjnymi i produkowanymi w lokalnych manufakturach.
Dzięki takim wydarzeniom konsumenci mają szansę przekonać się, że czarna kawa bez dodatków jest smaczna, a rozmaitość smaków i aromatów, które oferuje, nigdy się nie kończy.
autor: Anna Owczarek