czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • Mistrz Branży pełny numer luty 2018 (Katalog reklam)

    Mistrz Branży pełny numer luty 2018 (Katalog reklam)

    Spis treści

    Rozmowa Mistrza Branży
    Anna i Iga Sarzyńskie. Jak działa siostrzany duet i co szykuje w 2018 r.?
    Chlebowi służą niespokojne czasy – rozmowa z mistrzem cukiernictwa Tomaszem Dekera
    Ashanti – polska szkoła, która wyprzedza trendy

    Ludzie i ich pasje
    My Cake – nasze EKO ciacho

    Edukacja
    Nagrody IV edycji konkursu Bake&Play wręczone
    Przyjaciele Akademii Mistrza – Iga Sarzyńska
    Szkoła bez ławek
    Warto czytać

    Efektywne zarządzanie
    Przewodnik po zmianach przepisów podatkowych w 2018 roku – podatek PIT
    Darowizna – czy dać komuś swój majątek za darmo?
    8 ważnych kryteriów istotnych dla wyboru systemu ERP

    Barometr trendów
    Zaskakująca lista przebojów. Cukiernicze trendy 2018
    Mało, zdrowo i różnorodnie. Piekarskie TOP trendy

    Kulisy produkcji
    Rengo – rewolucja na rynku cukierniczym
    Szkoła Piekarstwa Wiesława Kuci: Bagietki na zaczynie poolish
    MIWE Remote – system zdalnego nadzoru parametrów komór chłodniczych 24 h/dobę
    Tłoczone formy wypiekowe
    Rola fermentacji w produkcji pieczywa
    Czekoladowe fondue

    Sprzedaż i ekspozycja
    Marketing urokliwych miejsc
    Selfie Coffee – kawa, która cieszy podwójnie
    Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji Europejskiej
    Chleb bez mąki?
    ABC fotografii kulinarnej. Sposób na ciasteczko

    Flash News

       pełne wydanie „Mistrza Branży”

     

    Indeks reklam
    BakerLink
    Comprital Polska
    CSB – System
    CSM Polska
    Geth
    Guillin Polska
    Kandy
    Komplet Polska
    Kruszwica
    Lebo
    Lesaffre Polska
    Libra Polska
    Magorex
    Polmarkus
    Sarana
    Sempre Group
    Targi Expo Sweet
    Targi Mazury Horeca
    Targi Polagra-Tech
    Targi Sweetargi
    Targi WorldFood
    Teldream
    Uldo Polska
    Ulma Packaging Polska
    Uniferm Polska
    Wachtel
    Wiesheu Polska

    Do zobaczenia na ISSUU (okienko poniżej) lub do pobrania (tylko aktualny) w formie PDF>>
    Uwaga! Z uwagi na wielkość pliku pdf (52MB), pobieranie może zająć dłuższą chwilę .

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • Chleb

    Chleb

    Kiedy utytułowany mistrz cukiernictwa pisze książkę o chlebie, to wiedz, że coś się dzieje. „Chleb” Tomasza Dekera to wydawnictwo ascetyczne w formie, a zdjęciowo prawie monochromatyczne. Jeśli po Dekerze spodziewaliśmy się książki z bajecznie kolorowymi, perfekcyjnymi deserami, możemy być zaskoczeni.

    Gdy w naszych głowach pojawia się pytanie: „dlaczego chleb?”, od razu uprzedzam – w tej książce nie znajdziemy odpowiedzi. O fascynację piekarstwem lepiej zapytać samego autora – to, co ma do powiedzenia, można przeczytać w najnowszym lutowym wydaniu „Mistrza Branży”.


    Ostatnio modne są książki kulinarne z nostalgicznymi wstępami, z rodzinnymi historiami, z opowiastkami stojącymi niemal za każdym przepisem. U Dekera wstęp dotyczy technologii wypieku chleba. Prosto z mostu i od początku konkretnie.

    Dość obszerna (ponad 150 stron!) książka „Chleb” zawiera kilkadziesiąt receptur na różne rodzaje pieczywa. Jest pieczywo na zaczynie z drożdżami, pszenne i żytnie na kwasie, rozmaite bułki, bagietki, rogale, bajgle, nawet ciasto na pizzę. Możemy wybierać w ciekawych dodatkach – są nimi np. żurawina, oliwki, zioła, czarnuszka, figi, orzechy laskowe, koper włoski. Pod koniec książki odzywa się cukiernicza dusza Tomasza Dekera – autor proponuje przepisy na strudel, drożdżówki z owocami czy jagodzianki.

    Gramatury składników i procesy przygotowania (z podziałem na etapy) opisane są bardzo szczegółowo. Deker wielokrotnie przyznawał, że w cukiernictwie precyzyjne odmierzanie jest dla niego bardzo ważne i, jak się okazuje, ma równie wielkie znaczenie w piekarstwie.

    Jeśli Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, uczy się robić chleb, to i my powinniśmy spróbować. Efekt – ciepły chleb prosto z pieca – na pewno wynagrodzi nasz trud. A z kim nam się to uda jak nie z Dekerem?

    Ewa Siuda-Szymanowska


    Więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe