...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Karnawał czas zacząć!

Karnawał, z włoskiego carnevale, dosłownie oznacza „pożegnanie mięsa”. Dla ludzi na całym świecie oznacza dobrą zabawę, tańce, śpiewy i wszystko, co sprawia przy­jemność. A czymże byłyby chwile przyjemności bez odrobiny słodyczy?

Za początek karnawału uznaje się święto Trzech Króli, koniec natomiast przypada we wtorek tuż przed środą popielcową. W tym okresie organi­zowane są bale, maskarady i najróżniejsze imprezy. Taka tradycja obo­wiązuje na całym świecie. Wszędzie też hulankom tym towarzyszą najróżniejsze słodkości – różne w zależności od miejsca na globie.

W Polsce słodkimi „gośćmi” na różnych spotkaniach będą pączusie, oponki oraz słynne faworki, zwane również chruścikami. W Ame­ryce, Anglii oraz Niemczech zajadać się można pysznymi jabłkami w karmelu. Chrupiące, soczyste jabłko nabite na patyk i zanurzone w kolorowej polewie z karmelu. Niekiedy taki przysmak posypuje się różnymi dodatkami, jak orzeszki, bakalie, cukierki.

 

Jeden z moich ulubionych deserów – baklawę – spotkamy na im­prezie w Afryce. Tak! Ten jakże popularny na wschodzie deser wywodzi się właśnie z Afryki. W oryginale chrupiącą baklawę wypełniają pyszne orzeszki włoskie i pistacje. Całość delikatnie spaja ze sobą syrop z miodu… palce lizać!

 

Słodko-tanecznym krokiem udajemy się do Brazylii. To tu właśnie odbywają się najsłynniejsze w całym świecie imprezy karnawałowe, ale tu też powstał najsłynniejszy łakoć roku 2012. Mowa o briga­deiro. Kształtem przypozminają trochę pralinki, choć . w odróż­nieniu do tych ostatnich . ich przygotowanie jest banalnie proste. Z mieszaniny kakao, masła i mleka skondensowanego powstają małe kuleczki, które otoczone w czekoladowych wiórkach idealnie mieszczą się w ustach łakomczuchów.

 

Azja to kraj intensywnych dodatków – aromatycz­nych przypraw i bardzo słodkich łakoci. Flagowym przysmakiem jest japońskie youkan, czyli skon­densowana galaretka wytwarzana z czerwonej fasoli, agaru i cukru. Sprzedawana jest zwykle w postaci całego bloku, a podaje się ją pokrojoną w plastry lub kostkę. Często dodaje się do niej różne dodatki, jak np. cukierki lub całe kawałki fasoli!

 

Kolejny hit światowy – tort Sachera. Łakoć, która wyraźnie za­znaczyła swoje miejsce na kulinarnej mapie Austrii. Cudownie czekoladowe ciasto, przekładane dżemem morelowym i dodat­kiem bitej śmietany…..chyba nie ma nikogo kto, by się nie skusił na mały jego kawałeczek.

 

Jak świat długi i szeroki ludzie zajadają się słodko­ściami. Karnawał jest do tego wspaniałym pretek­stem. Cukiernicy całego globu prześcigają się nie tylko w wymyślaniu nowych smaków, ale też w tworzeniu nie­banalnych wzorów nawiązujących do karnawału. W tym temacie chyba nie ma ograniczeń. Powstają torty poły­skujące jadalnymi brokatami, w różnorodnych barwach, ustrojone w kolorowe piórka. Czy jest jednak coś bardziej karnawałowego niż maska wenecka? Według mnie nie. Podobnie jak podczas zabaw maska daje okazję do sza­leństwa i łamania zasad, tak w pracowni cukierniczej może pobudzić fantazję do stworzenia niepowtarzalnych zdobień. Obok zapraszam na krótką lekcję, jak stworzyć charakterystyczną maskę – bazę dla własnej wyobraźni.

Karolina Ciesielska, www.lukrowefantazje.com.pl

materiał z drukowanego wydania Mistrza Branży styczeń 2014


 

Karnawałowa maska krok po kroku

 

 

Formowanie
Do zrobienia maski używam masy do tworzenia kwiatów, która dość szybko zasycha i robi się twarda. Żeby nadać jej ładny kształt, warto zastosować papierową maskę, dostępną w dobrym sklepie papierniczym. (fot. 1)

fot. 1

 

Papierową maskę pokrywam folią spożywczą. Z rozwałkowanego kawałka masy cukrowej wycinam nożykiem kształt maski. Na­stępnie układam ją na maskę papierową, aby nabrała kształtu i stwardniała (przez 8-10 godzin).

Malowanie i zdobienie
Uformowaną maskę czas pomalować. W tym celu używam pu­drowego barwnika w kolorze złotym, wymieszanym z lakierem spożywczym. Gdy farba wyschnie, przy użyciu czarnego żelowe­go barwnika spożywczego zaznaczam kontur maski, wypełniam przestrzenie wokół oczu oraz maluję charakterystyczne motywy dekoracyjne. [Jeszcze więcej inspiracji dostarczają oryginalne ma­ski przygotowywane w Wenecji]. (fot. 2)

fot. 2

 

Tort oblekam białą masą cukrową, tworząc charakterystyczne marszczenia i układając fałdy jak w atłasie. Na środku umiesz­czam wenecką maskę i ozdabiam fioletowym piórkiem. (fot. 3)

fot. 3

 

Prosty i czysty w formie tort z pozłacanym symbolem Wenecji bę­dzie stanowić piękną ozdobę karnawałowego stołu. Jeśli podamy do tego któryś z opisanych smakołyków, satysfakcję gości mamy gwarantowaną. Odrobina szaleństwa nie zaszkodzi, szczególnie teraz, gdy karnawałowy szał trwa na całego!

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji