W tym roku ukazała się książka dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, orientalistki i antropologa jedzenia, pt. "Kuchnia koreańska", w której nie brakuje wyrobów cukierniczych. 29 czerwca br. w Gdańsku odbędzie się spotkanie z autorką, promujące najnowszą publikację. Zapraszamy.
Podobne artykuły
Rozmowy o koreańskich smakach. Spotkanie z dr Magdaleną Tomaszewską-BolałekRośnie popyt na żywność ekologicznąZestresowani konsumenci szukają żywności poprawiającej nastrójSpotknie poświęcone będzie tematyce kulinarnej, ale nie przypadkowe,j bo będzie to kuchnia koreańska. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zdradzi kilka tajemnic kryjących się w kulturze Kraju Porannej Ciszy. Ponadto opowie o azjatyckich przysmakach, tradycjach i zwyczajach.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka Autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie. W czasopiśmie "Mistrz Branży" ukazały się jej publikacje dotyczące neurogastronomii. |
Co: Spotkanie o kuchni koreańskiej
Gdzie: Bibliotece Manhattan w Gdańsku
Kiedy: 29 czerwca, godz. 19.00
Cena: Wstęp wolny!