Po Muzeum Chleba w śląskim Radzionkowie i Warszawskim Muzeum Chleba przyszła pora na Zagrodę Piekarza na Lubelszczyźnie. Skansen tradycyjnego piekarstwa powstał z inicjatywy Barbary i Jana Krzyszczaków, właścicieli Piekarni POLA w Stasinie. Obiekt działa od 18 czerwca br.
Podobne artykuły
Nowe spojrzenie na chlebKrakowscy piekarze chcą rządowej ochronyLantmännen Unibake - miliard bułek rocznie w piekarni w Nowej SoliZagroda Piekarza znajduje się na posesji państwa Krzyszczaków, w sąsiedztwie ich rodzinnej piekarni w Stasinie. Zagroda to zespół obiektów, w którym wydzielono część starej zabudowy siedliskowej, będącej miejscem produkcji, promocji i sprzedaży chleba wytwarzanego metodami tradycyjnymi. Inwestorzy zadbali o dokładne odtworzenie warunków, w jakich kilkadziesiąt lat temu wypiekano chleb w wiejskich domach i w małych lokalnych piekarniach. Dzięki temu możliwa będzie organizacja grupowych warsztatów teoretycznych i praktycznych z wypieku chlebów tradycyjnych i ekologicznych oraz ciast według starych receptur. Do atrakcji warsztatów warto zaliczyć wypiek w starym piecu chlebowym, a także kosztowanie tradycyjnych przysmaków przygotowanych na miejscu. Wśród nich nie zabraknie ekologicznych chlebów Wygnanowskiego i Orkiszowego, znanych dobrze w ofercie Piekarni POLA.
– Warsztaty będą organizowane dla różnych grup wiekowych i językowych (angielski i niemiecki). Liczymy na obecność klas ze szkół podstawowych oraz klas profesjonalnych ze szkół średnich – mówi Barbara Krzyszczak, mistrz piekarstwa i współwłaścicielka Piekarni POLA. – Z przyjemnością będę opowiadała o zawodzie piekarza i poprowadzę zajęcia dla amatorów i uczniów rzemiosła piekarskiego, chcących podnieść swoje umiejętności. Pod okiem mistrzów piekarstwa będzie można ćwiczyć dekorowanie chlebów okolicznościowych, korowajów, ciast, a nawet tortów – dodaje.
Na tym nie koniec atrakcji. Aby poczuć atmosferę dawnego wiejskiego domu, można w nim spędzić więcej czasu – usiąść przy starym dębowym stole, rozpalić ogień w kaflowej kuchni, napić się herbaty z imbryka z czasów zaboru rosyjskiego, zjeść tradycyjny posiłek czy nawet przenocować w jednej z trzech izb. Jak zapewniają właściciele Piekarni POLA, warunki w pomieszczeniach stanowią udany kompromis pomiędzy dostępem do współczesnych wygód, a autentyzmem. Niedługo będzie możliwe prowadzenie warsztatów związanych tematycznie z głównym przeznaczeniem Zagrody Piekarza, m. in. dla pasjonatów rękodzieła artystycznego czy zielarstwa. Z kolei pasjonatów historii przyciągnie zbiór cennych pamiątek po Stanisławie Krzyszczaku, pierwszym rzemieślniku w rodzinie – ojcu pana Jana. Prywatne archiwum obejmuje dokumentację z lat 1912-1939, a wśród nich świadectwa szkolne, dokumenty potwierdzające służbę wojskową i pracę.
Główna część Zagrody Piekarza powstała przy wsparciu finansowym w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju „Kraina Wokół Lublina”, z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (na lata 2007-2013), w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wsparcia merytorycznego udzieliło Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina” oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. |
W Stasinie powstało niezwykłe miejsce, które warto odwiedzić, poznać… I wrócić tam nie raz.
Jadwiga Piotrowicz