...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AS

Żywe muzeum piekarstwa w Zagrodzie Piekarza

Po Muzeum Chleba w śląskim Radzionkowie i Warszawskim Muzeum Chleba przyszła pora na Zagrodę Piekarza na Lubelszczyźnie. Skansen tradycyjnego piekarstwa powstał z inicjatywy Barbary i Jana Krzyszczaków, właścicieli Piekarni POLA w Stasinie. Obiekt działa od 18 czerwca br.

Zagroda Piekarza znajduje się na posesji państwa Krzyszczaków, w sąsiedztwie ich rodzinnej piekarni w Stasinie. Zagroda to zespół obiektów, w którym wydzielono część starej zabudowy siedliskowej, będącej miejscem produkcji, promocji i sprzedaży chleba wytwarzanego metodami tradycyjnymi. Inwestorzy zadbali o dokładne odtworzenie warunków, w jakich kilkadziesiąt lat temu wypiekano chleb w wiejskich domach i w małych lokalnych piekarniach. Dzięki temu możliwa będzie organizacja grupowych warsztatów teoretycznych i praktycznych z wypieku chlebów tradycyjnych i ekologicznych oraz ciast według starych receptur. Do atrakcji warsztatów warto zaliczyć wypiek w starym piecu chlebowym, a także kosztowanie tradycyjnych przysmaków przygotowanych na miejscu. Wśród nich nie zabraknie ekologicznych chlebów Wygnanowskiego i Orkiszowego, znanych dobrze w ofercie Piekarni POLA.

Pomysłodawczyni i spiritus movens Zagrody Piekarza – Barbara Krzyszczak wraz mężem Janem i synem Robertem

– Warsztaty będą organizowane dla różnych grup wiekowych i językowych (angielski i niemiecki). Liczymy na obecność klas ze szkół podstawowych oraz klas profesjonalnych ze szkół średnich – mówi Barbara Krzyszczak, mistrz piekarstwa i współwłaścicielka Piekarni POLA. – Z przyjemnością będę opowiadała o zawodzie piekarza i poprowadzę zajęcia dla amatorów i uczniów rzemiosła piekarskiego, chcących podnieść swoje umiejętności. Pod okiem mistrzów piekarstwa będzie można ćwiczyć dekorowanie chlebów okolicznościowych, korowajów, ciast, a nawet tortów – dodaje.

Zagroda Piekarza powraca do tradycji wypieku zarówno w małych lokalnych piekarniach, jak i w wiejskich domach

Na tym nie koniec atrakcji. Aby poczuć atmosferę dawnego wiejskiego domu, można w nim spędzić więcej czasu – usiąść przy starym dębowym stole, rozpalić ogień w kaflowej kuchni, napić się herbaty z imbryka z czasów zaboru rosyjskiego, zjeść tradycyjny posiłek czy nawet przenocować w jednej z trzech izb. Jak zapewniają właściciele Piekarni POLA, warunki w pomieszczeniach stanowią udany kompromis pomiędzy dostępem do współczesnych wygód, a autentyzmem. Niedługo będzie możliwe prowadzenie warsztatów związanych tematycznie z głównym przeznaczeniem Zagrody Piekarza, m. in. dla pasjonatów rękodzieła artystycznego czy zielarstwa. Z kolei pasjonatów historii przyciągnie zbiór cennych pamiątek po Stanisławie Krzyszczaku, pierwszym rzemieślniku w rodzinie – ojcu pana Jana. Prywatne archiwum obejmuje dokumentację z lat 1912-1939, a wśród nich świadectwa szkolne, dokumenty potwierdzające służbę wojskową i pracę.

   
 

Główna część Zagrody Piekarza powstała przy wsparciu finansowym w ramach Lokalnej Strategii Rozwoju „Kraina Wokół Lublina”, z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (na lata 2007-2013), w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wsparcia merytorycznego udzieliło Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina” oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.

 


W Stasinie powstało niezwykłe miejsce, które warto odwiedzić, poznać… I wrócić tam nie raz. 

Jadwiga Piotrowicz

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji